Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

Solidarnost v Tržiču je in ostaja velika

Teden dni mineva od katastrofalnih poplav v občini Tržič. Škoda je ogromna, intervencija je še v teku, do Jelendola prevoz z osebnimi vozili še ni mogoč. Občina Tržič pripravlja dobrodelni koncert za prizadete v poplavah z naslovom Stopimo skupaj.
»Intervencija še vedno poteka, zato je pomembna previdnost pri delih, pri odpravljanju škode in približevanju vodotokom, poškodovanim mostovom in cestam,« opozarja župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Stanje po silovitem neurju, ki je v dobrih dveh urah porušilo ali poškodovalo dvajset mostov, uničilo številne kilometre cest in po prvih, zelo grobih ocenah povzročilo za več kot deset milijonov evrov škode, se v tržiški občini umirja in izboljšuje. Delovni stroji že brnijo na drugi strani predora v Dovžanovi soteski, kjer se intervencijsko vzpostavlja prevoznost preko dveh največjih in  najbolj globokih usadov.


»Za potrebe domačinov je cesta zjutraj in zvečer odprta, v primeru intervencije pa se zagotovi nujen prehod preko gradbišča. Prehod z osebnimi vozili še ni možen. Pripravljamo se tudi na  poročilo o stroških intervencije in popis škode na terenu. Poleg trase od Preske, preko Tržiča, Slapa, Čadovelj,   Doline do Jelendola in naprej do Medvodij, je precejšnja škoda tudi v naseljih Lom, Grahovše in Potarje. Velika je škoda na vodotokih in cestah, od sveta je odrezan Dom pod Storžičem, škoda je na kmetijskih površinah. Zaradi neustreznega kanala na  odtoku Belega potoka je škoda nastala tudi v Podljubelju,«
pravi tržiški župan mag. Borut Sajovic, ki čaka še na intervencijo vodarjev v številnih vodotokih, predvsem v Tržiški Bistrici in Lomščici s pritoki.


Dan po poplavah so Tržič obiskali predsednik Vlade RS Marjan Šarec, minister za obrambo Karl Erjavec ter odgovorni na Ministrstvu za okolje in prostor ter Direkciji RS za vode. »Sestanki s predstavniki Vlade RS so bili konstruktivni. Prva pomoč za lažje financiranje in izvedbo intervencije naj bi bila vredna okrog 200 tisočakov. Ocenjujemo pa, da bo škode samo v intervenciji, še enkrat toliko,» pravi župan mag. Sajovic.


Za družino Dovžan, ki ji je Tržiška Bistrica odnesla hišo in je čez noč ostala brez strehe nad glavo, je poskrbljeno. »Solidarnost v Tržiču je bila, je in ostaja velika. Prizadeta družina je na varnem in toplem, kje želi nadaljevati skupno življenje, pa bo jasno v prihodnjih dneh,« dodaja župan mag. Borut Sajovic.

Območno združenje Rdečega križa Tržič je odprlo poseben račun, kamor je možno nakazati finančno pomoč za občane, ki jih je prizadela katastrofalna ujma. Prispevki se lahko nakažejo na TRR SI56 0510 0801 0063 548- UJMA 2018. Prispevke zbirajo tudi na Karitas.

Za prizadete v poplavah Občina Tržič organizira tudi dobrodelni koncert STOPIMO SKUPAJ, ki bo v soboto, 24. novembra 2018, ob 20. uri v Dvorani tržiških olimpijcev.


»Poskrbeli bomo, da bodo zbrana sredstva pravično ter enakomerno razdeljena med upravičence,«
zagotavlja župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi