Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Leta 2007 je Svetovna zdravstvena organizacija, na podlagi resolucije OZN številka 60/5, imenovala tretjo nedeljo v novembru za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Istega leta smo na pobudo Zavoda varna pot tudi v Sloveniji prvič obeležili ta dan.
Letos obeležujemo ta dan 20. novembra, s sloganom SPOMINJAJMO SE, POMAGAJMO in UKREPAJMO. Namen obeležitve je večplasten. Med drugim tudi spodbuditi in pozvati državne inštitucije za izvajanje nacionalnih programov izboljšanja varnosti v prometu, povezovati žrtve prometnih nesreč po vsem svetu, družbi sporočiti, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive, da pomanjkanje informacij o žrtvah prometnih nesreč ustvarja med ljudmi ravnodušnost. S spominom in javnim pogovorom o žrtvah prometnih nesreč, ustvarjati skupne preventivne aktivnosti na področju varnosti v prometu in opozoriti, da je molčanje del kolektivnega zatiskanja oči pred resnico.

Statistika nam kaže sicer nepredstavljive številke. Na svetu, v prometnih nesrečah, umre približno 1,350 milijona udeležencev, dnevno torej najmanj 3.390. Okoli 50 milijonov se jih težko poškoduje, 5 milijonov pa jih ostane trajno invalidnih.

Ceste v EU so leta 2021 zahtevale 19.800 smrti (v povprečju 44 mrtvih na mio./prebivalcev) in okoli 99.000 huje poškodovanih. To je 5% več v primerjavi z letom 2020. Družbeno gospodarski stroški so ocenjeni na 128 milijard € oziroma približno 3% BDP.

Slovenske ceste pa so od leta 1991 do 2022, zahtevale 7.822 življenj, približno 315.315 ljudi, pa se je v prometnih nesrečah hudo telesno poškodovalo.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta pa beležimo 77 mrtvih in 710 težko ranjenih.

Naj se torej ob tem spominjanju zavežemo kot družba v celoti in vsak posameznik, da bo s svojim odnosom in  dejanji prispeval k uresničitvi »vizije nič«. EU komisija jo ocenjuje kot povsem realno dosegljivo do leta 2050 s tem, da  se v okviru politike EU o varnosti v cestnem prometu 2021–2030, zagotovijo ustrezna finančna sredstva za varno infrastrukturo, varna vozila, varno uporabo ceste in izboljša oskrba po nesreči.  V poslovnem okolju pa zagotoviti pogoje, ki bodo omogočali integracijo in analizo vseh podatkov relevantnih za izboljšanje prometne varnosti.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU SE SPOMINJAMO SMRTNIH ŽRTEV PROMETNIH NESREČ !

Vir: Zavod varna pot

Oglejte si tudi