Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija HITROST

Delež prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, glede na število vseh prometnih nesreč, je v letu 2018 znašal 17,9 %. V primerjavi s prejšnjim letom se je delež nekoliko povečal. Omenjeni podatek, ki se skozi leta malenkostno spreminja, kaže na velik vpliv neprilagojene hitrosti na nastanek prometnih nesreč.
Kljub temu, da se vrsto let izpostavlja problematika neprilagojene hitrosti,  ta predstavlja še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč in največji problem zlasti v naseljih in na regionalnih cestah. Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo kar 37 ljudi od skupaj 91 umrlih, kar pomeni 20% izboljšanje glede na leto 2017 (46 umrlih). V prvih treh mesecih letošnjega leta (do 29. marca 2019) pa je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo že 9 ljudi.

Najbolj rizična starostna skupina, z vidika povzročitve prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti, je skupina med 25. in 34. letom. V obdobju zadnjih petih let so povzročitelji iz te starostne skupine vedno povzročili največ prometnih nesreč. Sledi jim starostna skupina med 18. in 24. letom starosti, kar potrjuje dejstvo, da so mladi vozniki (med 18. in 24. letom starosti) motornih vozil precej bolj rizična skupina kot starejši vozniki motornih vozil (65+). Po statistiki povzročijo mladi vozniki skoraj 5-krat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti.

Delež povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je v starosti od 18. do 34. leta povečal z 39 % v letu 2014 na kar 56 % v letu 2018. Pri starejših voznikih pa sta se delež in število povzročiteljev v zadnjem letu zmanjšala. Najpogostejši povzročitelj prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti je voznik osebnega avtomobila.

 

S hitrostjo pa so povezani še drugi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti in tudi prekratka varnostna razdalja.

 

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo je začela nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki poteka od 1. do 14. aprila 2019. Osnovni namen akcije je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti in zmanjšanje teže njihovih posledic. Aktivnosti Agencije bodo usmerjene predvsem v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, informiranje in ozaveščanje, prostovoljci ZŠAM bodo zagotovili distribucijo akcijskega materiala, Policija pa bo izvajala poostrene nadzore.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi