Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija ALKOHOL - tretji del

Od 6. do 12. decembra 2021 se s strani Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa (AVP) kot koordinatorja NPA planira izvedba tretjega dela Nacionalne preventivne akcije »ALKOHOL«.
Smo v času veselega decembra, ko se po stari navadi sprostimo. K sproščanju pa običajno prispeva tudi kozarček ali dva. Seveda to ni nič napačnega, če se potem ne usedemo za krmilo prevoznega sredstva in se udeležimo prometa. Ne smemo pozabiti, da je vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih substanc še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč. Zato policisti udeležencem v cestnem prometu svetujejo, da se ne odločite za upravljanje vozila, če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na količino) ali psihoaktivne substance.

Če pa se že »pregrešimo/te«, pa za prevoz raje uporabimo/te javna prevozna sredstva ali taksi,  oziroma upravljanje z vozilom prepustimo/te osebi, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholnih pijač ali ni pod vplivom drugih psihoaktivnih substanc.

Velja pa si zapomniti in upoštevati tudi priporočila AVP vsem udeležencem v prometu, ki se glasijo:

-          Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola niti drugih psiho-aktivnih snovi.

-          Alkohol v prometu je eden glavnih dejavnikov tveganja udeležbe v prometni nesreči.

-          Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola slabšajo naše psiho-fizične sposobnosti za varno udeležbo v prometu.

-          Ne peljite se z voznikom, ki je užival alkohol, ter ga raje opozorite na tveganje.

-          Tudi pri pešcih in kolesarjih je alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto nekaj pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah zaradi alkohola.

 

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi