Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Jesenski izlet Združenje šoferjev in avtomehanikov Tržič

Že nekaj let vodstvo Združenja šoferjev in avtomehanikov organizira jesenski izlet, ki je nekako zaključek obdobja aktivnosti na področju zagotavljanja večje varnosti v prometu. Jesenski izlet smo izvedli 11. oktobra 2019. Tokrat smo program izleta vsebinsko posvetili avtomobilistični, motoristični in etnološki zgodovini, lokacijsko pa Prlekiji.
Prva postaja in osnovni cilj je bil Muzej starodobnih vozil in etnološke zbirke v Bolehnečicih. Člana vodstva društva Oldtimer Stara Gora sta nam predstavili muzejsko zbirko, ki je razstavljena na 2.300 kvadratnih metrih in jo sestavljajo starodobni avtomobili, motorji, mopedi, kolesa, gasilske črpalke, stabilni motorji, traktorji, kmetijski stroji in razni obdelovalno stroji ter etnološka zbirka, pozabljena kulturna dediščina in pozabljene ali celo izumrle obrti, kot so kovaštvo, sodarstvo, krovstvo s slamo, mlinarstvo in drugo. Seznanili smo se tudi z bogato dejavnostjo društva, ki vsako leto organizira tradicionalno srečanje starodobnih vozil, festival kmetijke tehnike, mopedovo srečanje, vožnjo s starodobnimi kolesi in društveni reli. Ne pozabijo pa tudi na družabni del 150-članskega društva, ki ga organizirajo v za ta namen urejenih prostorih.

 

Po izredno zanimivem ogledu smo pot nadaljevali do Stare Gore, kjer nas je lokalni vodič Turistično promocijskega centra sprejel na lokaciji edinega, torej zadnjega mlina na veter v Sloveniji. Mlin je delujoč, mlinsko napravo z mlinskima kamnoma pa poganja vetrnica, ki je vpeta v gibljivo streho, ki je vedno usmerjena v smer vetra. Pogonski mehanizem je izdelan iz hrastovega, hruškovega in akacijevega lesa.

Sledil je ogled cerkve, ki je bila zgrajena leta 1697, baročna oprema notranjosti je iz leta 1709. Izredno lepe so tudi freske, ki krasijo stene in strop cerkve, dragocena je orgelska omara iz 17. stoletja, same orgle pa so druge najstarejše v Sloveniji.

Ogledali smo si še bogat etnološki muzej v starem šolskem poslopju z več kot 2000 razstavljenimi eksponati, ki so jih nekoč uporabljali kmetje in domači rokodelci, ter staro opremo notranjih prostorov kmečkih hiš.

 

Po vsem videnem, slišanem, prehojenem in prevoženem ter polni vtisov smo poskrbeli tudi za družabni del, ki smo ga izkoristili v času kosila na kmečkem turizmu.   

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi