Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
17°C
10°C
JUTRI
18°C
3°C
Deli
4217

Skalni podor pri Ljubelju

Cesta na Ljubelj bo zaradi skalnega podora predvidoma zaprta mesec in pol.

Po poročanju Direkcije RS za infrastrukturo je na glavni cesti Ljubelj-Bistrica pri Tržiču prišlo do skalnatega podora, ki je zasul cesto na dolžini približno 100 metrov. Zaradi nevarnosti dodatnega zdrsa materiala je cesta za promet zaprta. Obvoz je urejen čez Karavanški predor in Jezersko.

Podorno žarišče se nahaja približno 200 m nad cesto, porušilo pa se je od ca 25 do ca 35 m3 materiala. Predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo, koncesionarja in civilne zaščite so po ogledu lokacije skalnega podora sprejeli odločitev, da se cesto zapre, saj je na žarišču vidna razprta razpoka ter kar nekaj kritičnih mest. Po tako obsežnih podorih običajno prihaja do relaksacije brežine, zaradi česa so možni še dodatni odlomi in zdrsi materiala. Zaradi nevarnosti dodatnih porušitev, bo cesta za promet ostala zaprta. Obvoz je možen čez Karavanški predor in Jezersko.

Te dni bo izvedena aerofotogrametrija celotnega območja ter geodetski posnetek brežine. Po opravljeni analizi in inženirsko geološki presoji, ki bo narejena v prvem tednu po praznikih, bo lažje določiti obseg sanacije ter kdaj bo možno znova sprostiti promet. Po prvih ocenah bo za sanacijo brežine potreben ukrep na dolžini ca. 450 metrov in ocenjeni vrednosti 1 mio EUR. Cesta bo zaprta predvidoma mesec in pol.

Daljši prispevek je objavila tudi https://www.24ur.com/novice/slovenija/zaradi-skalnega-podora-bo-cesta-na-ljubelj-zaprta-mesec-in-pol.html

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi