Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Obiskovalci zadovoljni s celostno izkušnjo v destinaciji, domačini podpirajo razvoj turizma na Tržiškem, a želijo biti še bolj vključeni v načrtovanje in razvoj

Mnenje lokalnega prebivalstva, domačih in tujih obiskovalcev ter turističnega gospodarstva je pomembno za kvalitetno oceno stanja v destinaciji, zato smo v času glavne turistične sezone izvedli anketo, ki bo pripomogla h kakovostnejšem trajnostnem poslovanju in nadaljnjem razvoju naše destinacije.
Ankete, ki so del pristopnih aktivnosti Zelene sheme slovenskega turizma, so bile objavljene v spletni aplikaciji 1KA, tiskani izvodi so bili na voljo v Turistično promocijskem in informacijskem centru Tržič in pri ponudnikih namestitev v času med 15. avgustom in 30. septembrom 2019. 
 

K izpolnjevanju anket smo anketirance vabili prek občinskih novic, tedenskih turistično-promocijskih novic, spletnih strani trzic.si in visit-trzic.com ter družabnih omrežij. V mesecu in pol je v anketiranju sodelovalo 513 oseb.


Zelo smo zadovoljni z odzivom domačinov, saj je k izpolnjevanju anketnega vprašalnika pristopilo več kot 200 prebivalcev. Analiza anket je pokazala, da domačini podpirajo turistični razvoj destinacije, manj pa se zavedajo svojih priložnosti. Želijo biti aktivneje vključeni v načrtovanje in trajnostni razvoj destinacije, v kateri po njihovem mnenju turizem še ne povzroča onesnaževanja, tudi število obiskovalcev še ni moteče. Tri četrtine anketiranih domačinov je prepričanih, da turizem pozitivno vpliva na lokalno identiteto, kulturo in dediščino na Tržiškem. Zanimive so bile nekatere pobude prebivalcev, ki so se nanašale predvsem na urejanje infrastrukture, razvoj ponudbe lokalnih proizvodov in realizacijo zastavljenih načrtov.

Manj smo lahko zadovoljni z odzivom turističnega gospodarstva, torej ponudnikov namestitev, gostinskih storitev in doživetij. Anketo je, kljub dodatnemu povabilu in zadovoljivem številu klikov na pričetek ankete (55), v celoti izpolnilo manjše število anketirancev. Tudi med turističnim gospodarstvom pa zaznavamo interes za bolj trajnostno gospodarjenje, ki se že kaže v visokem deležu ločevanja odpadkov, pa tudi v skrbnejšem ravnanju s pitno vodo. Zadovoljiv je tudi podatek o deležu storitev in blaga, ki izhajajo iz lokalnega okolja.

Za obiskovalce je bila anketa na voljo v slovenskem in angleškem jeziku, v slednjem le v tiskani obliki, prejeli so jo vsi ponudniki namestitev v destinaciji. Odziv obiskovalcev na ankete je bil dober; k izpolnjevanju je pristopilo 213 domačih obiskovalcev, prejeli smo več kot dvajset odgovorov tujih gostov. Pričakovano se odgovori slovenskih in tujih obiskovalcev razlikujejo. Medtem ko je glavni motiv prihoda tujih obiskovalcev obisk glavnih znamenitosti (ne le v destinaciji, ampak v celi Sloveniji), je glavni motiv prihoda anketiranih Slovencev - enodnevnih gostov oziroma izletnikov, obisk prijateljev in sorodnikov.

Kot je v poročilu zapisala Mateja Dolžan, strokovna sodelavka na Občini Tržič, so bile glavne aktivnosti, ki so jih našteli domači turisti pohodništvo, različne oblike kolesarjenja (gorsko, cestno, dirt park), obisk muzeja, padalstvo in sprehodi, tuji turisti pa so, poleg pohodništva v destinaciji, izpostavili še obisk Vintgarja, Bleda, Bohinja in ostalih slovenskih glavnih turističnih atrakcij. Povprečna dnevna poraba na tujega turista je bila 120 €, povprečna dnevna poraba na enodnevnega obiskovalca pa 60 €. Veseli nas, da se več kot polovica gostov zaveda naših prizadevanj za razvoj trajnostnega turizma, še veliko dela pa nas čaka predvsem na področju zagotavljanja trajnostnih mobilnih sredstev. Z obiskom destinacije je bilo zadovoljnih 88 % obiskovalcev.
 

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi