Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
11°C
PET.
15°C
7°C
Oceni objavo

SPOZNAVAMO ŽIVLJENJSKE VRLINE

Ste se kdaj vprašali, kako drugi živijo, s čim se vsakodnevno borijo? Z našimi otroki smo raziskali, kako bi vrstnikom z različnimi težavami pomagali. Najprej smo se priključili dobrodelni akciji Srčna pisma, pri kateri smo osrečili pet malih otrok z redkimi boleznimi. Nato pa se je naš projekt samo še bolj razvil.
Tekli so skoraj vsakodnevni pogovori o otrocih, ki imajo redke bolezni. Naše otroke je zanimalo, kako se jim lahko pomaga, zakaj se jim je to zgodilo. Podali so ogromno idej, kaj vse bi jim lahko mi podarili. Narisali smo risbe, napisali pozitivna sporočila, izdelali zapestnice, pakete smo odnesli na pošto. Poslali smo rojstnodnevno video sporočilo za eno izmed malih bork. Vsak dan smo polnili naše plakete ter o našem projektu obveščali še druge. Vmes smo prebirali literarna dela z vsebino o drugačnosti ter si tudi ogledali kratko predstavo s senčnimi lutkami, prav tako na temo drugačnosti in sprejemanja le-tega.

Vsak teden smo si zastavili nov cilj, v okviru likovnega ustvarjanja. Otroci so se preizkusili v risanju z usti, z nogami, zavezanimi očmi in z roko, s katero običajno ne ustvarjajo. Izzivi so bili otrokom zanimivi, zabavni in zelo radi so ustvarjali na tak način. Ves čas projekta smo imeli v igralnici tudi plišasto maskoto Sivkota, ki je prav tako širil dober glas o dobrodelnosti, ljubezni ter sočutnosti. Za zaključek smo izdelali knjigo o našem projektu. Vanjo smo nalepili naše fotografije, naše misli in vse, kar smo se naučili v mesecu dni. Tudi to smo poslali na društvo za otroke z redkimi boleznimi.

K samemu projektu so se vključili tudi starši, ki so se doma pogovarjali o našem projektu in pokazali svojo podporo, na njihov lasten način. Otroci so pokazali ogromno ljubezni, sočutja, pozitivne naravnanosti. Pokazali so neverjeten interes, pomoč sovrstniku. Projekt jim je bil pisan na kožo.

 

SKUPAJ

Jaz pomagam tebi in ti pomagaš meni.

Skupaj se o življenju učiva

in skupaj prave vrednote gradiva.

Ti mi pokažeš močno voljo, vztrajnost in srčno toplino.

Jaz pa ti pokažem sočutnost, podporo in ljubezni polno domovino.

 

Zapisala: vzg. Tina Lasnik, enota Križe, Vrtec Tržič

Oglejte si tudi