Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

VRHUNSKI USTVARJALCI NA FESTIVALU PARADIŽ V TRŽIČU

Tržič bo konec tedna dihal z vrhunskimi glasbenimi umetniki, ki v kovačnico Germovka in na »plac« prihajajo na povabilo Tržiškega muzeja. Ob izdatni podpori Občine Tržič, ki je pobudnik in generalni sponzor poletnega Festivala Paradiž in pod umetniškim vodstvom Romane Krajnčan, se bodo občinstvu predstavili tudi trije vrhunski ustvarjalci iz Tržiča, ki nastopajo tudi na številnih koncertnih odrih po vsem svetu. Dvodnevni poletni Festival Paradiž bo v petek, 25. avgusta 2017 v nedavno obnovljeni kovačnici Germovka in v soboto, 26. avgusta 2017 v mestnem jedru Tržiča.

»Želeli smo si, da bi Festival Paradiž v mesto pripeljal kvalitetno glasbo, ki bi na najboljši možni način oživila staro mestno jedro. Temu primerno smo izbrali tudi ime festivala. Paradiž je namreč majhen prostor znotraj Tržiča, kjer se nahaja fužina Germovka.,« pravi direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek in dodaja, da ima festival tržiško noto tudi v glasbenem smislu. »Oba klasična glasbenika, Kristijan Krajnčan in Jure Goričan, sta po rodu Tržičana, dirigent Big Bend RTV Slovenija Lojze Krajnčan pa je priseljen, a že vrsto let živi v naši občini.  Festival Paradiž združuje tradicijo in kvalitetno glasbo.« 

 

V petek, 25. avgusta 2017, bo ob 20.30 uri  v GERMOVKI dvojno glasbeno doživetje, prelivanje klasične, improvizirane in filmske glasbe v sveži preobleki dveh tržiških virtuozov, ki koncertirata po celem svetu – pianista Jureta Goručana ter bobnarja in violončelista Kristijana Krajnčana. KOVAČNICA GERMOVKA  je stara kovačija v Paradižu ob vodnih rakah in zanimiv koncertni prostor, ki mu posebno noto dajejo tla, prekrita s koraki, izdelanimi iz tisočerih žebljev. Umetnina je delo Mateja Andraža Vogrinčiča.

 

Koncertni pianist Jure Goručan iz Seničnega velja za enega najbolj zanimivih slovenskih pianistov mlajše generacije. V Tržiču bo predstavil svoj prvenec,  glasbeno zgoščenko Innuendo.

Z novim solističnim projektom DrummingCellist se bo predstavil tudi Kristijan Krajnčan, bobnar, violončelist in skladatelj iz Seničnega, ki je znan po svoji srčni interpretaciji in popolni umetniški viziji zvočnega odkrivanja.

V soboto, 26. avgusta pa bomo z vrhunsko glasbo oživili staro mestno jedro Tržiča.

 

Spremljevalni program se začne že ob 19. uri s kulinaričnim razvajanjem Kuhne na prostem. Z nami bodo:  gostišče Karavla in Damjan Štefe s paradiž burgerjem, Mesarstvo ČADEŽ z eko kranjsko klobaso, Delikatesa FIGA iz centra Kranja, Ekološka kmetija ŠLIBAR iz Kovorja s prvim bio pivom v Sloveniji, Mestna Kavarna Tržič s paradiž torticami, Kava bar Cokla s paradiž svetlim in temnim pivom, degustacija štajerskih vin z najboljšimi vini iz Radgonskih goric in paradiž špricerjem …

 

Ob 21.uri pa bodo na koncertu  SWING SWING SWING nastopili najboljši slovenski veliki orkester Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana ter odlična OMAR NABER in ANIKA HORVAT.

 

Big Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in skladatelj Bojan Adamič. Leta 1961 je dirigentsko palico orkestra prevzel izjemen Jože Privšek , ki je orkester  popeljal do mednarodne slave. Po Privškovi upokojitvi je dirigentsko vodstvo orkestra prevzel pozavnist in skladatelj Lojze Krajnčan.

 

Anika Horvat,  priljubljena slovenska pevka, temperamentna Primorka, ima v svoji bogati glasbeni karieri za sabo veliko število uspešnic, nastopov in  nagrad na festivalih Slovenska popevka ter Melodijah morja in sonca.

 

Omar Naber je eden izmed najboljših slovenskih pevcev, ki je Slovenijo že dvakrat zastopal na pesmi Evrovizije. Njegov karizmatičen glas je izjemen v vseh glasbenih žanrih.

Vstopnice za petkov koncert po 12 evrov so na voljo v Tržiškem muzeju, v TPIC Tržič, na elektronskem naslovu trziski.muzej@guest.arnes.si ali na telefonski številki 04 53 15 500. V SOBOTO BO VSTOP NA PRIREDITEV PROST!

 

 

Za dodatne informacije sta vam na voljo:

Organizacija: Jana Babšek, Tržiški muzej (T 041 622 528, jana.babsek@guest.arnes.si)

Umetniška vodja festivala: Romana Krajnčan (T 041 686 795, info@romanakr.com).

Oglejte si tudi