Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

Tržiški muzej se je poklonil tržiškim čevljarjem

7. septembra, na Šuštarsko nedeljo, ki kot turistična prireditev v Tržiču poteka od leta 1969, je Tržiški muzej v prvem nadstropju Pollakove kajže, kjer ima svoj sedež in največje razstavne prostore, slavnostno odprl popolnoma prenovljeno razstavo o tržiški čevljarski tradiciji.

Na prireditvi, ki jo je povezoval David Ahačič, so na temo čevljarske dediščine peli in godli člani Kulturnega društva Jerbas, izvedbo projekta celostne prenove, ki ga je pretežno financiralo Ministrstvo za kulturo, je predstavila direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek, slavnostna nagovora sta prispevala tržiški župan mag. Borut Sajovic in generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel. Za pomoč in podporo smo hvaležni Občini Tržič, pri izvedbi nam je pomagalo KD FS Karavanke, v projekt prenove je bilo vključenih blizu sto ljudi.    

 

Pet popolnoma prenovljenih sob Pollakove kajže, kjer so na sodoben muzeološki način predstavljeni predmeti čevljarske dediščine, je na dan odprtja v Tržiški muzej zvabilo okoli 500 obiskovalcev, ki so z zanimanjem občudovali od nekaj desetletij do več sto let staro orodje, obutev in drugo, kar so čevljarji potrebovali pri svojem delu in kar so izdelovali. Posebnega zanimanja so bili deležni videoposnetki, izbrskani iz arhivov, kakor tudi novi videoposnetki, ki so bili narejeni posebej za namen razstave. Obiskovalce, ki so si za ogled vzeli nekaj več časa, so navdušili kotički za otroke, kjer ti lahko povsem praktično spoznajo nekatere vsebine iz zgodovine izdelovanja in nošenja obutve, tudi vsebine, ki pomembno sooblikujejo istovetenje ljudi s Tržičem in njegovim čevljarstvom.

 

Če vam na dan odprtja razstave v Tržiški muzej ni uspelo priti, vas vabimo, da nas obiščete kdaj v prihodnje. Obljubljamo vam, da vam bo prijetno in zanimivo.   

 

Med tednom je muzej odprt od 9. do 15. ure, ob sredah do 17. ure, najavljenim skupinam pa po predhodnem dogovoru odpremo kadarkoli. Pokličite v Tržiški muzej 04 53 15 500.

 

Oglejte si tudi