Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Teden ljubiteljske kulture

Večina evropskih držav ljubiteljsko kulturo pojmuje kot pomemben del družbe, ki prebivalcem omogoča ustvarjalnost na osebni ravni in dostopnost kulturnih dobrin na družbeni ravni. Po Evropi se tovrstni ustvarjalnosti vsako leto poklonijo v okviru dnevov ljubiteljske kulture, ki so časovno različno umeščeni. Letos se slavju te najbolj množične oblike kulturne dejavnosti prvič priključuje tudi Slovenija z vseslovenskim Tednom ljubiteljske kulture med 15. in 22. junijem, ki ga pripravljata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije.

Ljubiteljska kultura v Sloveniji je množična, raznolika in kvalitetna. Svojo bogato tradicijo črpa iz sredine 19. stoletja (tabori in čitalnice), ko je bila organizirana ljubiteljska kultura nosilka celotne slovenske kulture. Danes predstavlja dobro organizirano in s strani JSKD strokovno podprto vsestransko gibanje ustvarjalnih potencialov, ki vključuje 107.000 ljudi v 5.000 kulturnih društvih in skupinah – in v te številke niso všteti otroci in mladi do 18. leta.

 

V tržiški občini deluje več kot 50 skupin, 16 največjih društev pa je včlanjenih v krovno Zvezo kulturnih organizacij Tržič. Suhoparna statistika zagotavlja, da se v naši občini z ljubiteljsko kulturo ukvarja najmanj 700 navdušencev, vendar izračun ne upošteva tistih, ki omogočajo delovanja kulturnih društev, in onih, ki na najrazličnejše načine odkrivajo svojo domišljijo.

 

V Tednu ljubiteljske kulture se bo po domovini in v zamejstvu zvrstilo preko 500 prireditev, ki jih povezuje tudi enotni simbol – namreč rodovitno drevo, ki ponazarja široko dostopnost, raznolikost in rodovitnost naše kulture, opozarja pa tudi na ohranjanje kulturne dediščine, biotsko raznovrstnost in na obnovo po zimskem žledolomu. Po mnogih slovenskih občinah bomo tako zasadili »kulturno« drevo avtohtone vrste, ki bo opozarjal na prisotnost ljubiteljske kulturne ustvarjalnost; v znak naklonjenosti lokalne skupnosti bo župan občine Tržič, mag. Borut Sajovic, slavnostno zasadil šipkov grm.

 

NAJ SE VIDI!

 

JSKD in ZKDS pozivata vse ustvarjalce, pa naj gre za ljubitelje ali profesionalce, da v Tednu ljubiteljske kulture na okenske police ali pred hiše na ogled postavijo inštrumente, slikarska platna, knjige, plesne kostume, gledališke plakate, zgoščenke, notne zapise, skratka predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali kulturno dejavnost, s katero se ukvarjajo. »Stopite na svetlo, dragi ustvarjalci, naj se vidi, koliko prebivalcev te države se ukvarja s kulturo!«

 

Program Zveze kulturnih organizacij Tržič:

nedelja, 15. junij, ob 18. uri pri avtobusni postaji v Tržiču: OTVORITVENA SLOVESNOST z zasaditvijo »kulturnega« drevesa (ZKO Tržič, Pihalni orkester Tržič, KD Leyli, OGS Kajzerice pri KD Kruh Križe, Marina Bohinc, Jana Kus, Janez Kikel, župan občine Tržič mag. Borut Sajovic); prireditev se zaključi v Kulturnem centru z nastopom Fantov s treh bregov in ogledom filma ŠUŠTARSKA JESEN iz leta 1975

ponedeljek, 16. junij, ob 20. uri v Kulturni dvorani v Križah: ODPRTA VAJA GLEDALIŠKEGA ANSAMBLA KD KRUH KRIŽE

torek, 17. junij, ob 21. uri v Paviljonu NOB: LITERARNI VEČER (Predstavitev pesniške zbirke Davida Ahačiča Skoz' to okno gledam svet in svet me použiva skozenj; MGT)

 sreda, 18. junij, ob 20. uri v Domu krajanov Brezje pri Tržiču: VEČER LJUDSKIH PESMI z državnim prvakom v imitiranju Nejcem Ravniharjem (KD Jerbas)

četrtek, 19. junij, ob 20.30 v atriju občine Tržič: Molière: PRETENTANI GOSPOD, komedija (KD Kruh Križe)

petek, 20. junij, ob 17. uri v amfiteatru pred OŠ Bistrica: MOJCA POKRAJCULJA, gledališka predstava za otroke (KUD Zali Rovt)

sobota, 21. junij, ob 20. uri na župnijskem skednju v Kovorju: ONE & ON, skeči (hs SMEH)

nedelja, 22. junij, ob 16. uri pri Gostišču Pr' Smuk v Retnjah: LJUDSKE IGRE BREZ MEJA (FS Karavanke)

nedelja, 22. junij, ob 21.15 uri v Letnem gledališču v Dobu pri Domžalah: Cvetko Golar: VDOVA ROŠLINKA, komedija (KUD Lom, nastop v okviru Srečanja gorenjskih komedijantov)

 

Oglejte si tudi