Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Planinske koče in domovi v Tržiču in okolici

Jureta Smoleja iz Kovorja Tržičani poznamo kot strastnega in zavzetega zbiralca starih fotografij in razglednic z motiviko Tržiča. Z zbiranjem slikovnega gradiva o podobah nekdanjega Tržiča, ki jih brišejo sledi časa, se ukvarja že dobrih trideset let. V svoji zbirki ima prek tisoč tovrstnih pričevanj – najstarejša segajo v konec 19. stoletja, precej številčnejši je obseg tistih, ki so nastala v prvi polovici 20. stoletja.
17. julija 2014 ob 18. uri v Galeriji Atrij občine Tržič Tržiški muzej odpira vrata razstave ljubitelja tržiške fotografske dediščine Jureta Smoleja – razstave starih fotografij planinskih koč in domov, ki na pašnih planinah in vrhovih obkrožajo Tržič. Izbor fotografij in risb planinskih koč sta na podlagi zbranega gradiva pripravila avtor in kustosinja razstave Janita Košir, pri pripravi kratkih besedil, ki dopolnjujejo vpogled v pričevanja starih fotografij in dopolnjujejo vedenje o razstavljenem gradivu sta pomagala poznavalca tržiških planin in gora Janko Meglič in Marjan Japelj. Panoje za razstavo je oblikovala Patricija Zbičajnik.

 

Videti je moč koče, ki so na planinah in vrhovih stale v prvi polovici in tretji četrtini 20. stoletja in so zaradi različnih razlogov spremenile svojo podobo oz. so bile zgrajene na novo. Tako je na razstavi ponujen vpogled v več kot petdesetih fotografij z Bistriške, Breške, Lešanske in Sevške planine, planin Dovžanka, Javornik, Konjščica, Prevala, Korošica, Šija, Tegošče, Pungrat, Dolga njiva, Kal, Mala in Velika Poljana, ter fotografij s Kofc, Storžiča, Dobrče, Kriške gore in Zelenice.

 

Jure Smolej z zbiranjem fotografij in razglednic opravlja pomembno ljubiteljsko delo. Zbrano rad pokaže vsakomur, ki ga zanimajo vizualna pričevanja o pretekli podobi Tržiča in Tržičanov, razstava pa je priložnost, da si izbor zbirke ogledajo. Hkrati pa velja izreči pobudo vsem, ki hranite stare fotografije Tržiča, da jih Juretu Smoleju ponudite v pregled. Jure Smolej jih bo skrbno hranil, vedenje o preteklem kulturnem utripu Tržiča, ki se na podlagi njih širi med ljudmi, pa bo tako bogatejše.

 

Razstava bo odprta do 2. septembra 2014.

Oglejte si tudi