Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
13°C
-3°C
ČE.
12°C
-1°C
3020

OBČINA TRŽIČ VABI K JAVNI RAZPRAVI O LOKALNEM PROGRAMU KULTURE IN IZDELAVI CILJNEGA NAČRTA RAZVOJA INFRASTRUKTURE

Občina Tržič je na svoji spletni strani objavila povabilo k javni razpravi o lokalnem programu kulture in izdelavi ciljnega načrta razvoja infrastrukture. Občani lahko pisne predloge k osnutku dokumenta posredujejo do 16. avgusta letos.

Občina Tržič je Lokalni program kulture občine Tržič 2016 – 2021 pripravila v sodelovanju z javnimi zavodi, ki izvajajo javno službo na področju kulture ter območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih organizacij Tržič kot predstavnikoma ljubiteljske kulturne dejavnosti. Navezuje se tudi na Nacionalni program za kulturo 2014-2017, sam dokument pa je bil sprejet na 12. redni seji občinskega sveta občine Tržič dne 11. 2. 2016. 

Lokalni program kulture je pokazal, da je potrebno preučiti potrebe in možnosti za rešitev prostorskih problemov javnih zavodov: Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič,  Tržiški muzej, Glasbena šola Tržič, Ljudska univerza Tržič ter kulturnih društev, ki jih zastopa Zveza kulturnih organizacij Tržič: med drugim KD Folklorna skupina Karavanke, KD mladinsko gledališče Tržič, KUD Načeta paleta in morebitna druga društva.

Občina Tržič je prvotno pripravila pregled prostorskih potreb javnih zavodov in društev ter s pomočjo zbranih podatkov opredelila minimalne oz. maksimalne prostorske potrebe in razvila varianto, ki na eni strani rešuje najbolj pereče prostorske stiske akterjev na področju kulture v občini, je javno-finančno vzdržna in v realnem času izvedljiva, hkrati pa si z njo ne zapiramo možnosti za morebitne nadgradnje in rešitve za nadaljnji razvoj večjega Kulturnega centra v Tržiču. 

V tej presečni varianti se Glasbeni šoli Tržič nameni celotna stavba na naslovu Šolska ulica 2, Tržič, v kateri šola deluje že sedaj, stavba je bila tudi namensko grajena za dejavnosti osnovnega glasbenega izobraževanja.

Na Balosu 4, kjer se sedaj nahaja Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, bi si nove prostore pridobila Ljudska univerza Tržič in KUD Načeta paleta. Razširili pa bi se programi Mladinskega gledališča Tržič, Folklorne skupine Karavanke in KUD Leyli, ostajajo pa še proste kapacitete za morebitne širitve dejavnosti drugih društev (Klub Tržiških študentov, Planinsko društvo Tržič, Tržiški likovniki…).


Za potrebe nove knjižnice se je kot najustreznejša varianta pokazala lokacija nekdanje tovarne Peko PUR. Objekt je že v lasti Občine Tržič, predstavlja pomembno prostorsko dominantnost območja ob Mošeniku, trenutno pa nima ustrezne vsebine in čaka na obnovo. V notranjosti ima svetle prostore, brez pregradnih sten, namenjeni so bili industrijski proizvodnji in so iz tega vidika ustreznejši za potrebe knjižnice. V prvi fazi bi tako v prvem in drugem nadstropju stavbe za prostore knjižnice uredili 1.317,62 m2, v naslednji fazi je možna še ureditev prostorov v pritličju (dodatnih 668,77 m2). 

Ocenjena vrednost vseh omenjenih investicij po tej varianti je cca. 3,8 milijona evrov (brez DDV). Rok izvedbe pa predvidoma 2 leti. 

Občina Tržič meni, da je potrebno prostorske stiske zavodov in društev, ki delujejo na področju kulture obravnavati celovito s strateškim pristopom, saj le tako lahko zagotovimo ustrezne pogoje za njihovo delovanje, hkrati pa dolgoročno zagotovimo racionalnejšo porabo javnega denarja kot z izvedbo številnih delnih rešitev s parcialnimi posegi. Na ta način saniramo tudi stavbe, ki so kulturna dediščina mesta in v lasti Občine Tržič ter prispevamo k revitalizaciji urbanega prostora. Namen izdelave lokalnega programa kulture  in prav tako ciljnega načrta z analizo umeščanja programov v različne prostore je bil  ponudnikom kulturnih vsebin omogočiti temeljne pogoje za delo in spodbudno ustvarjalno okolje. 

Dokument je objavljen na spletni strani Občine Tržič:

 

Vsi zainteresirani občani lahko do 16. avgusta 2017 posredujejo svoje pisne predloge k osnutku dokumenta na naslov: Občina Tržič, Trg svobode 18, 4290 Tržič ali na elektronski naslov: obcina.trzic@trzic.si.

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!