Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Marija Ahačič Pollak je s tržiškimi čevlji daleč prišla

"S tržiškimi čevlji se daleč pride," je ob zaključku predstavitve knjige Tečejo, tečejo nitke avtorice Marije Ahačič Pollak,  sinoči (četrtek, 16. april 2015) v Tržiškem muzeju sklenil misli prof. dr. Janez Bogataj. S tem je imel seveda v mislih zelo uspešno življenjsko in glasbeno pot domačinke in častne občanke Občine Tržič Marije Ahačič Pollak. V Pollakovem salonu je tudi domačinom pripovedovala svojo zgodbo in v dobri uri z drobtinicami iz svojega življenja nasmejala občinstvo. Pozornost ji je izkazal tudi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, Marija Ahačič Pollak pa je še enkrat več povedala, da ji več kot vsa priznanja, ki jih je prejela, pomeni naziv častna občanka Tržiča. 

"Po nekakšnem naključju Marija izdaja knjige vsakih pet let. Tako je svojo prvo knjigo Nitke življenja, Martinčkovi iz Tržiča izdala leta 2005, leta 2010 je sledila knjiga Jože Kastelic in letos Tečejo, tečejo nitke življenja. Bo čez naslednjih pet let izdala spet kakšno novo knjigo?", pa se v recenziji knjige sprašuje dr. Rozina Švent, ki je bila tudi gostja včerajšnje predstavitve. 

 

Vse več časa preživlja v Sloveniji, saj pravi, da ob gorah zaživi in uživa ob lepotah narave. Srčno se že veseli velikega koncerta, ki bo v petek, 11. septembra 2015, ob 19. uri v Dvorani tržiških olimpijcev. Na njem bo nastopila skupaj z Damami domače glasbe in drugimi gosti. "V Tržiču sem začela peti in v Tržiču bom končala," pravi gospa Marija. Prihodnje leto pa s svojo vokalno skupino Plamen praznuje 25. obletnico in v avgustu 2016 napoveduje gostovanje z njo v Sloveniji. 

 

NEKAJ BESED O KNJIGI IN MARIJINEM PRIPOVEDOVANJU:

Tečejo, tečejo nitke, ki je izšla pri Mohorjevi iz Celovca, so že tretja knjiga Marije Ahačič Pollak. Marijina pripoved se začne aprila 1955 v Tržiču. Njena edina in največja želja je bila, da bi pela. Samo pela bi. Kako tudi ne, saj je bila rojena v glasbeni družini. Že jeseni istega leta je v živo in pred občinstvom na Četrtkovem večeru zapela skladbo Tam kjer murke cveto in prav kmalu se je pridružila Ansamblu bratov Avsenik in prepevala ob Francu Korenu. Zvezda je bila rojena in Marija Ahačič Pollak se z veseljem in ponosom ozira na prehojeno glasbeno in življenjsko pot. Ta jo je z možem Petrom leta 1960 ponesla v Kanado, kjer je še danes urednica radijske oddaje Glas kanadskih Slovencev.

Tako v pogovoru z dr. Rosvito Pesek, s katero je imela prvo predstavitev knjige prejšnji teden v Studiu 14 Radia Slovenija kot v pogovoru s prof. dr. Janezom Bogatajem,  je Marija Ahačič Pollak povedala veliko zanimivosti iz svojega življenja. Od ljubezni na prvi pogled, petju za Tita, murkah, ki niso kumare, študija na likovni akademiji pri tridesetih z rednimi študenti, karieri nepremičninske agentke, vodenju Jugoslovanske hiše na OI v Calgaryju, do novinarskega in uredniškega dela na radiu, odmevnih intervjujev z Goranom Dragičem in Anžetom Kopitarjem in svoje drage družine, odnosa do domovine, ljubezni do slovenske zemlje.  

Marija Ahačič Pollak je ponosna je na svoji hčeri Andro in Moniko, ki sta ji poleg moža tkali niti življenja s spoštovanjem in ljubeznijo. Leta 1991 je ustanovila dekliško vokalno skupino Plamen, s katero je že gostovala pri nas. Pred desetimi leti je prejela red zasluge Republike Slovenije za svojo vsestransko kulturno poslanstvo med rojaki in širšo skupnostjo. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti ji je leta 2006 podelil Gallusovo listino, najbolj ponosna pa je na pozornost Občine Tržič, ki ji je podelila naziv častne občanke. Ob dvajsetletnici slovenske države je v imenu izseljencev kot slavnostna govornica naslovila parlament.

 

Oglejte si tudi