Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

KNJIŽNICA – SRCE MESTA TRŽIČA

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja je ena izmed najmanjših, najstarejših knjižnic v Sloveniji, a hkrati enako delavna, uspešna in prodorna v svojem lokalnem okolju kot druge, večje.

Zaposleni v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja se trudimo, da sledimo bibliotekarski stroki, kakor se razvija v svetu in doma, da knjižnica ni samo prostor za izposojo knjig, ampak tudi prostor, kjer se ljudje družijo, srečujejo, informirajo, se izobražujejo, spoznavajo nove stvari z vseh področij življenja. Tako poleg izposoje knjig izvajamo tudi izposojo e-bralnikov, računalniško opismenjevanje, ure pravljic, otroške delavnice, literarne večere, potopisna predavanja, glasbene večere, predavanja o športu, zdravju, alpinizmu… skratka o vsem, kar ljudi zanima. Dobro sodelujemo z ostalimi tržiškimi društvi in zavodi.  Zaposleni v knjižnici smo usmerjeni v prihodnost. Vedno se sprašujemo, kako približati knjižnico tudi ljudem, ki k nam ne zahajajo iz različnih vzrokov; lahko iz nevednosti ali pa iz mišljenja »knjižnica - to ni zame«. Vendar pa so današnje knjižnice prostor za vse. Ker v letošnjem letu obeležujemo 3 častitljive obletnice: 40 let potujoče knjižnice v Tržiču,  70-letnico ustanovitve Javne sindikalne knjižnice in čitalnice ter 70-letnico rojstva dr. Toneta Pretnarja, smo se odločili, da jih popraznujemo na malce drugačen način. Knjižnica bo stopila ven iz svojih zidov,  v mestno jedro Tržiča in predstavila širši množici, kaj ji lahko ponudi. Ker veliko uporabnikov pravi, da je knjižnica srce in duša mesta, smo tudi prireditev poimenovali KNJIŽNICA - SRCE MESTA TRŽIČA.  


V  okviru tržnega dne in v sodelovanju s Polono Brodar bomo v soboto, 12. 09. 2015, od 15. do 21. ure prisotni v starem mestnem jedru Tržiča, kjer se bo dogajalo marsikaj zanimivega, zares bo živahno in pestro. Za otroke bomo poskrbeli v hišici, kjer bodo ure pravljic in otroške delavnice. Na glavnem odru bosta zanje nastopala Adi SMOLAR in Primož SUHODOLČAN. Predstavila se bo tudi folklorna skupina KARAVANKE, s katero knjižnica biva pod isto streho in sodeluje že dolgo. Nasmejala nas bo Impro liga z Rokom BOHINCEM in Sašom STARETOM, za dobro glasbo bosta poskrbeli Tržičanki Eva MOŠKON in Lana PETROVIČ.


Seveda bomo predstavili tudi vse druge dejavnosti, ki sodijo v domeno knjižnice. To sta najprej domoznanska dejavnost in naš bibliobus. V knjižnici radi poslušate predavanja na temo zdravega načina življenja, tokrat bo zdravo kuhal znani kuhar Jure MUNDA,  predavali bosta Marija MERLJAK in Sanja LONČAR.  Predstavili se bosta Društvo diabetikov Tržič in klekljarice, ki najdejo svoj prostor v naši knjižnici. Ker so vedno zelo dobro obiskana različna predavanja in potopisi, se bomo po neznanih poteh in deželah potepali z Dejanom OGRINCEM in članom Foto kluba Tržič Matejem MEGLIČEM. Na stojnicah boste lahko ogledovali (in kupili) knjige nekaj slovenskih založb, s katerimi  knjižnica sodeluje. Ker pa so knjižnice vse bolj tudi družabni prostori, se bomo ob koncu popoldneva zavrteli in zapeli ob glasbi MANCE ŠPIK.


Osrednja gostja prireditve pa bo promotorka branja in knjig (in še marsikaj drugega)  dr. Manca KOŠIR.


Morda bomo lahko ta dan sprejeli Pretnarjevega nagrajenca za leto 2015, sicer pa bo sprejem v enem od naslednjih dni.


Vabljeni v knjižnico brez zidov na tržiški »plac«, kjer bo pestro, zanimivo, veselo in kjer bo vsak našel kaj prijetnega zase. 


Naj (p)ostane KNJIŽNICA SRCE MESTA TRŽIČA in vseh Tržičanov.



Martina Klemenčič

Oglejte si tudi