Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

15. letnica Združenja zgodovinskih mest Slovenije 2001- 2016

Pred 15 leti so trije župani: Pirana Vojka Štular, Ptuja Miroslav Luci in Škofje Loke Igor Draksler, ki so se vsak na svojem delu lepe Slovenije srečevali s stoletno zapuščino prednikov v naselbinskih in arhitekturnih spomenikih, ki predstavljajo  dragoceno vrednost, pa hkrati tudi dodatno skrb in mnogo izzivov, odločili, tudi na podlagi njihovega večletnega prijateljskega in uspešnega sodelovanja v Skupnosti starih mest v Republiki Sloveniji, da svoje delovanje razširijo.

 

12. junija 2001 so župani Idrije, Kopra, Pirana, Ptuja, Škofje Loke in Tržiča ter gospodarske družbe  TMD INVEST d.o.o., UMARH d.o.o., Mizarstvo Marjan Žlahtič , Projektive inženiring Piran d.o.o ter Gea Consult d.o.o, SGP Tehnik d.d in Biromikrolima Medard Hafner s.p. iz Škofje Loke, na slavnostni skupščini na Ptuju, skupaj ustanovili Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

 

Povezala so se mesta, ki so delila spoznanje, da so naša, sicer mala mesta, umetnostni zaklad in da je grajena kulturna dediščina dragocen zapis časa desetletij in stoletij, vsakodnevnega dela in kreativnega ustvarjanja, grajen zapis življenja naših, vaših in mojih prednikov. To skupno spoznanje so delile tudi gospodarske družbe in podjetja, ki so se v svojem poslovnem okolju srečevala z obnovo in prenovo grajene stavbe dediščine.  

 

V pogodbo o ustanovitvi in delovanju Združenja zgodovinskih mest Slovenije so tako med drugim zapisali, da se povezujejo s ciljem iskanja načinov in možnosti izvajanja prenove - ohranitve in oživitve starih mestnih jeder ter spoznanja, da ohranjanje kulturne dediščine omogoča gospodarski in družbeni razvoj, in z namenom vključitve  združenja v Evropsko združenje zgodovinskih mest in pokrajin.

 

V letih skupnega delovanja so se Združenju pridružila prijateljska mesta Kranj, Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radovljica, Slovenske Konjice in Žužemberk, v letošnjem letu pa še Kamnik in Melika ter gospodarske družbe, razvojna agencija BSC iz Kranja in Grad Art iz Ljubljane, kar govori o tem, da je bilo delovanje Združenja slišano, odmevno in uspešno.

 

Skozi leta dela svojega dela je združenje vzpostavilo konstruktiven dialog, prijateljsko zaupanje in vzajemno sodelovanje z državnimi organizacijami in institucijami, posamezniki in gospodarskimi družbami, katerih delovanje je povezano s prizadevanji za obnovo in razvoj zgodovinskih mest in kvalitetnim življenjem njihovih prebivalcev.

 

Ob jubileju svojega delovanja so članice odločile, da predstavijo kvalitetne in uspešno izvedene prenove v naših starih mestnih jedrih in k nastanku te knjige so povabile prof. dr. Živo Deu, iz Fakultete za arhitekturo iz Ljubljane, in tako je nastala knjiga Dragocenosti starih mestnih jeder.

 

S knjigo se želijo odložiti meščanom, ki ustvarjajo, kreirajo in usmerjajo celodnevni in celoletni mestni utrip in sporočajo, da so naša stara mesta še vedno mlada in vitalna ter podjetnikom, ki se v mestih neumorno trudijo za poslovni utrip mesta. V knjigi pa želijo tudi pokazati, da je življenje mest, velika skrb in odgovornost lokalnih skupnosti. Brez uspešnega sodelovanja meščanov, podjetnikov in lokalne skupnosti bi bila naša mesta le prazni prostori, pa čeprav še tako lepi, stari in dragoceni.

 

»Bogastvo naše dežele je zato nedvoumno odmerjeno z lepoto starih mestnih jeder. Ta s svojo skozi stoletja pridobljeno svojstvenostjo, raznolikostjo in izvirnostjo predstavljajo pomemben del prostoru in narodu pripadajoče kulturne dediščine«, kot zapiše avtorica v knjigi.

 

Osrednja slovesnost ob 15. letnici Združenja zgodovinskih mest Slovenije je bila v dvorani Dominikanskega samostana na Ptuju, 9. novembra 2016, na kateri so se zbrali vsi župani in drugi predstavniki mest članic, predstavniki gospodarskih družb in  vsi prijatelji in podporniki Združenja zgodovinskih mest Slovenije in vsi, ki se zavedajo dragocenosti zgodovinskih mestnih jeder in pomena kulturne dediščine za življenje in gospodarski razvoj mest.   

 

Mesta bodo svoje praznovanje nadaljevala v letu 2017, ko bodo članice po mestih sklenile »verigo mest«, potekala bodo srečanja namenjena predstavitvi knjige Dragocenosti starih mestnih jeder in razgovori o pomenu in priložnostih, ki jih prinaša kulturna dediščina.       

 

Častni pokrovitelj praznovanja 15 letnice Združenja zgodovinskih mest Slovenije in izida knjige Dragocenosti starih mestnih jeder je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.  

Oglejte si tudi