Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Ukrepi Območne Obrtne zbornice Tržič v času korona krize

Upravni odbor Območne Obrtne zbornice Tržič (OOZT) je že v mesecu marcu z namenom nudenja pomoči pri premagovanju težav ob izbruhu korona-krize sprejel ukrepe, ki so po skoraj treh mesecih delno olajšali delo in likvidnostne težave tržiških obrtnikov in podjetnikov in že kažejo uspehe.

V prvi vrsti se je območna zbornica Tržič takoj povezala z vodstvom krovne organizacije OZS, da bi kar najhitreje sprotno dobivala ustrezna navodila in informacije o zajezitvi in blaženju krizne situacije.

 

V sodelovanju s  »kriznim štabom«  na Obrtni Zbornici Slovenije (OZS) s predsednikom Brankom Mehom ter direktorjem Danijelom Lampergejem na čelu je uspela v rekordnem času pridobiti zadovoljivo število pralnih zaščitnih mask predvsem za obrtnike, kateri so vsled svojega dela nujno potrebovali zaščitna sredstva. To so predvsem avtoprevozniki, avtoserviserji ter ostali storitveni delavci, ki so v sklopu ukrepov lahko upravljali svojo dejavnost. Maske so predstavniki zbornice osebno dostavili obrtnikom, ker prostori OOZT do nadaljnega niso predvideni za obiske oziroma uradne ure.

 

Nadalje so bili napori zbornice usmerjeni k oblikovanju ukrepov ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA ZAJEZITEV EPIDEMIJE COVID-19 IN OMILITEV NJENIH POSLEDIC ZA DRŽAVLJANE IN GOSPODARSTVO (ZIUZEOP) ter njegovih sprememb in dopolnitev (ZUIZEOP-A). Med najpomembnešje ukrepe zbornice štejejo predvsem predlogi in amandamaji, kateri so bili delno sprejeti in tako tudi potrjeni v sprejetem zakonu. OZS je v skoraj 40 (štiridesetih) sporočilih in navodilih sproti obveščala območne zbornice o premikih pri sprejemanju zakona , kot tudi nudila navodila in pomoč predvsem pri administrativnih opravilih, povezanih z vlogami za  čakanjem na delo, uveljavljanju dodatkov ter uveljavljanju nadomestil. Z gotovostjo lahko trdimo, da bi  bila slika prej omenjenega zakona in njenih svežnjev pomoči brez angažiranosti OZS in Območnih zbornic precej klavrna glede na prve predloge zakona, ki resnično niso bili postavljeni po realni situaciji.

 

Tržiška  območna zbornica je v času epidemije poslovala normalno, vendar brez uradnih ur fizično na sedežu zbornice. Tako je  v tem času opravila kar nekaj postopkov za obrtnike, ki jih je kriza prizadela. Hkrati še vedno na svojih straneh dnevno obveščajo člane, največkrat pa vse tržiške obrtnike in podjetnike o novostih oziroma aktualnih novicah, povezanih s korono krizo, kot odgovarjajo na številna vprašanja, na katere včasih tudi sami žal nimajo vsakič pravega odgovora.

 

V prejšnjem tednu je OOZ Tržič na korespondenčni seji UO sprejela sklep o pobudi Občine Tržič o pomoči gospodarstvu v občini, vezano na čas epidemije oziroma blaženje t.i. korona krize. V omenjeni pobudi Občina Tržič prosi za aktivno sodelovanje in predloge tržiških obrtnikov. Osnovo za pomoč Občina Tržič utemeljuje z ukinitvijo razpisa za spodbujanje gospodarstva, ki je bil namenjen spodbujanju sejemskih aktivnosti in sobodajalstva, da se bodo sredstva lahko namenila nujnim ukrepom blaženja krize, oziroma se sredstva prerazporedijo po ustreznem ključu na osnovi predlogov. OOZ Tržič se je na pobudo odzvala s predlogom o delni oprostitvi plačila NUSZ  (nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč) tržiškim obrtnikom in podjetnikom, ki jih je kriza najbolj prizadela.  Zbornica se je na pobudo odzvala takoj po sprejemu drugega svežnja ukrepov, saj se državna pomoč in pomoč Občine Tržič ne smeta podvajati. Oprostitev plačila bi bila vezana predvsem na poslovne subjekte, ki so bili v času uradne epidemije podvrženi delni ali polni prepovedi svojega poslovanja (gostinci, tehnične trgovine, frizerji, kozmetični saloni…).

Zbornica  se zaveda, da je NUSZ podrejen državnemu Zakonu o stavbnih zemljiščih še iz leta 1984, vendar imajo občine pri tem eno glavnih vlog pri pripravi podatkov ter višini nadomestila. To razliko bi Občina Tržič lahko zagotovo nadomestila s prerazporeditvijo sredstev, namenjenih letošnjim gospodarskim spodbudam v občini. Upamo, da bo Občina Tržič na svoji seji potrdila  predlog OOZ Tržič in tako omogočila najbolj prizadetim obrtnikom in podjetnikom preživetje.

 

Območna obrtna zbornica Tržič bo v tudi v prihodnje sprotno obveščala vse obrtnike in podjetnike o svojih aktivnostih na področju obvladovanja korona krize. Vabimo vas, da jo dnevno spremljate na spletni strani https://ooz-trzic.si/ ali pa na Facebook-u https://www.facebook.com/ooztrzic oziroma da jih kontaktirate v zvezi z aktualnimi dogodki.

 

Aleš Pangeršič, predsednik OOZ Tržič

Oglejte si tudi