Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Turizem v Tržiču ima svetlo prihodnost, gospodarstvo potrebuje pridne roke

Občina Tržič je v letošnjem razpisu za dodelitev spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva do sedaj za dva ukrepa, ki spodbujata promocijo in prodor na tuje trge in sobodajalstvo, namenila 43.283,40 evra.
Pet vlagateljev bo skupno prejelo 14.011,85 evra iz naslova Spodbujanje promocije in prodora na tuje trge, pet vlagateljev od enajstih prijavljenih pa 29.271,55 evra za spodbujanje sobodajalstva. Skupno je bilo sicer oddanih šestnajst vlog. Najvišji možen delež sofinanciranja, deset tisoč evrov, sta prejela podjetje Magnocor d. o. o. za postavitev glamping parka pod Policijo in Igor Zupan, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki bo uredil nov apartma v pritličju skoraj 300 let stare hiše v Lomu pod Storžičem.


Včeraj (sreda, 11. julij) je župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic z njimi podpisal pogodbe in izmenjal mnenja ter slišal kar nekaj zanimivih predlogov, ki jih velja upoštevati pri snovanju prihodnjih razpisov in smernic v turistični ponudbi. »Največja dodana vrednost v zgodbi turizma je nova enota, najsi bo nova soba, nova postelja ali nov produkt. Vemo, da zmoremo še več, še boljše. V mesto prihajajo investitorji, ponudniki tudi od drugje. Mislim, da je smer prava,« je po podpisu pogodb povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

»Imamo veliko možnosti. Iz industrijske občine postajamo turistično  zanimiva skupnost. Rezerve pa so še izjemno velike,« se zaveda župan.   


V gospodarstvu je trenutno največja težava zaposlovanje nove delovne sile. »Mladih ni, starejši delavci pa se ženejo do upokojitve. Ko vidijo, kaj pomeni delo v proizvodnji, mladi v veliki večini že pred prvo plačo odidejo iz podjetja,« je ključno težavo predstavil direktor podjetja PGP INDE d.o.o. Zoran Hrovatin. 


Igor Zupan s Kmetije Štorman z Loma pod Storžičem ugotavlja, da njihovi gostje iščejo umik iz nasičenih centrov in so željni domačnosti in ustrežljivosti. Te je na kmetiji Štorman, kjer so zaznali tržno nišo v nastanitvah veččlanskih družin, v izobilju. »V več kot tristo let stari hiši urejamo nov apartma, v katerem bomo lahko prenočili tudi šest člansko družino. Osredotočamo se na ciljne skupine gostov, ki imajo radi naravo, radi poklepetajo z lastniki, se igrajo z našimi otroci, naredimo kakšno hribovsko turo in skupaj uživamo v njihovem dopustu. Imamo dve sobi za 4 osebe in dve sobi za 2 osebi, ponudbo povečujemo za en apartma za šest oseb, pripravljamo pa  pogoje za še en apartma v prihodnosti,« je povedal Igor Zupan s turistične kmetije Štorman z Loma pod Storžičem.


V Baznem taboru v Križah iščejo možnosti podaljševanja turistične sezone. 15 ležišč imajo za poletno sezono že v začetku leta razprodanih, v zimskem času pa ponudbo bogatijo s keramičarskimi delavnicami, razmišljajo o dodatni welness ponudbi, pogrešajo več zimskih športov.


Nad Gorenjsko plažo nastaja nov glamping park, ki bo zaživel še v letošnji sezoni. Janez Aljančič iz podjetja Magnocor d. o. o. je pred začetkom investicije naredil podrobno analizo Tržiča in ugotovil, da ima ogromen potencial. Prihodnost vidi v dobrem sodelovanju in povezovanju s tržiškimi obrtniki, podjetniki, lokalnimi gostinskimi ponudniki. Gostom bo zaenkrat na voljo šest lesenih hišic in recepcija, sadovnjak in zelenjavni vrt. Hiše so dobile imena po tržiških pravljicah.


Turizem v Tržiču nedvomno ima prihodnost in je dejavnost, ki v to okolico, z izjemnimi naravnimi danostmi, tudi sodi.

 

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi