Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Občina Tržič bo gospodarstvu pomagala tudi z akcijskim načrtom

V želji po povečanju števila gospodarskih subjektov in obsega investicij, hitrejšem razvoju podjetništva med občani ter zmanjšanju števila brezposelnih, je Občina Tržič v letu 2016 nadaljevala z aktivnostmi na področju spodbujanja razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja. Izvedene so bile štiri delavnice, na katerih so bili prisotni vsi ključni deležniki na področju podjetništva in gospodarstva v občini. Ključni cilj delavnic je bila priprava SWOT analize (analiza prednosti, pomanjkljivosti, priložnosti in nevarnosti), pridobitev nabora ukrepov dobrih praks ter posledično priprava akcijskega načrta Občine Tržič za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini.

Tržič je bil pred stoletjem med najbolj tehnološko, industrijsko in obrtno razvitimi manjšimi mesti v srednji Evropi. V času globalne gospodarske krize je začel močno industrijsko pešati, trenutna slika pa kaže na to, da ga podjetniška aktivnost in nekateri investitorji, ki so prišli v Tržič, niso mogli v celoti nevtralizirati, precej poslovnih in industrijskih prostorov pa sameva.

«Stanje v tržiškem gospodarstvu se brez dvoma izboljšuje. Brezposelnosti je manj, kar nekaj podjetij uspešno širi svojo dejavnost, pridobiva nova zemljišča, v opuščene prostore stare industrije so se preselili novi podjetniki, tudi iz drugih občin, kot denimo Trifix. Nekaj so k temu prav gotovo dodali večletni proaktivni, načrtni gospodarski ukrepi občine. Zmoremo in hočemo pa še več, zato sem trdno prepričan, da z usmerjenim akcijskim načrtom, pogoje in možnosti ciljano še izboljšamo,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Snovalci akcijskega načrta za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini Tržič ter udeleženci delavnic, ki jih je pripravil Goran Novković, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, izpostavljajo dve ključni vprašanji. Katere so realne gospodarske priložnosti v občini in kateri so tisti produkti, ki bi jih investitor lahko proizvajal v Tržiču, prodal in dobiček investiral v nadaljnji razvoj?

Med prednostmi, ki jih občina Tržič ima in lahko ponudi bodočim investitorjem, velja omeniti strateški položaj, ugodno cena nepremičnin, oprostitve NUSZ, obrtno in industrijsko tradicijo, naklonjenost občine za spodbujanje podjetništva, dobro sodelovanje SPIRIT-a in državne javne diplomatske mreže kot pomoč gospodarstvu za prodor na tuje trge,  naravno okolje.

Idej, kako privabiti nove investitorje, je veliko. Od subvencioniranja nakupa zemljišč s strani občine, gospodarskega pospeševalnika na lokalni ravni, priprave investicijskih elaboratov, postavitve skupne promocijske točke in kreiranja blagovne znamke Tržič, do več »ready to go« projektov, ki bodo že pripravljeni za investicijo, preureditve obstoječih objektov v stanovanja za mlade družine. Potrebno je vlagati v izobraževanje in podjetniški duh vnesti že o prostore vrtca in tržiških osnovnih šol. Dobrodošel bi bil center za spodbujanje podjetništva, ABC pospeševalnik, bonitete za povezane podjetnike na lokalni ravni, potrebno pa je izkoristiti tudi naravne danosti in še bolj opozoriti nase z zanimivimi turističnimi ponudbami.

Kljub veliki brezposelnosti v Sloveniji, je danes težko dobiti dober kader, za delodajalca pa predstavlja tudi velik strošek še pred začetkom dela. Med pomanjkljivostmi in nevarnostmi, ki so med drugim zapisane v SWOT analizi, so še nespodbudno okolje, neizkušenost podjetnikov in njihovo nepoznavanje med seboj, pomanjkanje podjetniške iniciative in področij dela, premajhno število zazidljivih parcel, razvoj degradiranih območij pa velikokrat zavira kulturno-varstvena zaščita.

Osnutek akcijskega načrta za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini Tržič je bil konec marca objavljen na občinski spletni strani: http://www.trzic.si/  in je do 12. aprila 2017 namenjen obravnavi. O njem bodo na eni od naslednjih sej Občinskega sveta razpravljali tudi občinski svetniki.

 

 

Oglejte si tudi