Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Prva električna polnilnica v Tržiču bo v petek predana namenu

V Tržiču bomo v petek, 17. novembra 2017, ob 8. uri predali namenu prvo polnilnico za električna vozila. Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in direktor Gorenjskih elektrarn Aleš Ažman bosta prvo električno polnilnico predala uporabnikom na javnem parkirišču v centru Tržiča.

Zaposleni iz Gorenjskih elektrarn bodo na dan otvoritve pripeljali tudi električni avto in demonstrirali potek polnjenja, predstavili koncept razvoja e-mobilnosti na Gorenjskem ter omogočili testno vožnjo.

 

Na nivoju končne rabe energije v Sloveniji predstavlja delež prometa skoraj 40 % celotne rabe. Večino te energije Slovenija uvozi, letni strošek posledično presega 1 mrd €. S postopno uvedbo e-mobilnosti, ki bi kot primarni energent izkoriščal lokalno proizvedeno električno energijo, bi ta denar lahko ostal v Sloveniji, hkrati pa bi pripomogli k učinkovitejši izrabi energije in tudi bistvenemu zmanjšanju izpustov CO2.

 

Občina Tržič spodbuja trajnostno mobilnost in optimizacijo motornega prometa, zato je uspešno kandidirala na javnem razpisu Eko sklada. S postavitvijo prve električne polnilnice je izpolnjen eden od številnih ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so zapisani v celostni prometni strategiji. Denar za nakup in postavitev polnilne postaje v celoti financira Eko sklad.

 

Gre za AC polnilno postajo, ki omogoča polnjenje dveh vozil hkrati in je opremljena z dvema standardnima vtičnicama, na katerih je možno trifazno polnjenje do 22 kW. Polnilnica omogoča tudi  enofazno polnjenje s Shuko adapterjem, ki ga bo občina Tržič zagotovila na znani lokaciji. Polnilnica deluje po principu »priključi in polni« brez identifikacije. V sklopu polnilnice je Občina Tržič uredila vso potrebno infrastrukturo, zagotovila dve parkirni mesti za polnjenje, ustrezne talne označbe in prometni znak.  Za postavitev in delovanje električne polnilnice je poskrbel izbrani izvajalec Gorenjske elektrarne.

 

S postavitvijo prve električne polnilnice in brezplačnim polnjenjem želimo občane in druge potencialne uporabnike spodbuditi, da namenijo sredstva in prostor za polnjenje električnih vozil, ki bodo v kratkem številčnejše zaživela na slovenskih cestah. 

Oglejte si tudi