Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
12°C
JUTRI
29°C
12°C
Oceni objavo

Na Deteljici se odslej grejemo ceneje in okolju prijaznejše

Stanovanjsko poslovno naselje Bistrica pri Tržiču je od letošnjega novembra bogatejše za nov ogrevalni sistem. Z novim sistemom bodo stanovalci letno prihranili kar 115,28 MWh energije, glede na prejšnji sistem ter v času energetskega pogodbeništva dosegli prihranke v višini 46.000 EUR letno.

Zaradi uporabe čistejšega energenta se bodo zmanjšali tudi izpusti CO2, in sicer za 102,55 ton letno. S stalnim spremljanjem in optimiziranjem delovanja sistema iz nadzornega centra Interenerga pa se je povečala tudi zanesljivost, učinkovitost in varnost sistema.

Župan Občine Tržič, mag. Borut Sajovic je zadovoljen, da ima največja skupna kotlovnica v Tržiču nov energent in prenovljeno kotlovnico ter toplotne postaje: »Na eni strani bo prinesla prihranke občankam in občanom, na drugi strani pa je plin bistveno bolj ekološki kot kurilno olje. Občina Tržič v projektu sodeluje kot lastnica 17 stanovanj v tem kompleksu, ki ima skupaj preko 300 stanovanj.«

Visoke izgube so pomenile za stanovalce visoke stroške ogrevanja. Podjetje Interenergo je s svojim strokovnim znanjem in zanesljivimi partnerji prenovilo kotlovnico z vgradnjo novega 1.006 kW plinskega kondenzacijskega kotla znamke Bosch, ki deluje z bistveno višjim izkoristkom kot stari kotli. Star energent je zamenjal cenejši in do okolja prijaznejši energent zemeljski plin. Vgradili pa so tudi nov, pametni regulacijski in nadzorni sistem, ki bo zmanjšal stroške vzdrževanja naprav. Na posameznih objektih so popolnoma prenovili tudi toplotne postaje.

Direktor podjetja Interenergo, Blaž Šterk, je ob prenovi zadovoljen: »S projektom smo pokazali, da lahko s pravim znanjem, zanesljivimi partnerji in močnim finančnih zaledjem, omogočimo hitro in učinkovito prenovo. Veseli nas, da smo lahko stanovalcem ponudili učinkovit sistem z visokimi prihranki in posledično brezskrbne prihajajoče hladne dni.«

Oglejte si tudi