Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
14°C
-4°C
JUTRI
15°C
-1°C

Slavnostni večer z Jerico Mrzel

3637
Organizator: KNJIŽNICA DR.TONETA PRETNARJA

torek12. 12. 2017, ob 19. uri vas vabimo v veliko dvorano na Balosu 4, kjer se bomo skozi pogovor, recital in glasbo v prazničnem decembru srečali z igralko in glasbenico Jerico MRZEL.

Rojena je bila na Koroškem v Turiški vasi pri Slovenj Gradcu.  Mladost je preživela med kmeti in delavci v Šmiklavžu. Šolala se je v gimnaziji na Ravnah in v Ljubljani na Akademiji za Gledališče, pri izjemnih profesorjih kot sta bila Pino Mlakar in Stane Sever.

Z glasbo se je seznanjala med ljudskimi umetniki in jo kasneje študirala na Ravnah, ter v Ljubljani. Kot igralka je službovala v Drami v Ljubljani in Primorskem Dramskem Gledališču. Izjemno veliko je igrala v eksperimentalnih gledališčih Pekarna in Glej, gostovala pa v skoraj vseh gledališčih v Sloveniji, veliko tudi v tujini. Igrala in pela je v Parizu, Berlinu, Washingtonu, na Dunaju, v Moskvi in Rigi, Budimpešti in seveda v Beogradu, Skopju, Sarajevu, Splitu in Zagrebu.

Gledališki umetniški vrh je dosegla v komičnih vlogah. Ves čas se je dodatno izpopolnjevala v solopetju. Nastopala je tudi kot šansonjerka in leta 1999 izdala zgoščenko Pusti pevcu peti.


Prejela je številne domače in tuje nagrade: Zlato ptico, več Borštnikovih nagrad, Ježkovo nagrado, Župančičevo nagrado mesta Ljubljana za pevske dosežke, Ohridsko nagrado za radijsko igro, Evropsko nagrado za radijsko igro. V Celju je bila proglašena za igralko leta za vlogo v filmu Boj na Požiralniku. Prejela je Zlati lovorjev venec na festivalu v Sarajevu.


Pripravila je več celovečernih koncertov. Kot pevka ljudskih pesmi in uglasbene poezije je nastopala v vsakem večjem in manjšem kraju v Sloveniji. Uglasbila je več avtorskih pesmi, pa tudi pesmi tujih in domačih avtorjev. Med njimi so Kajuh, Župančič, Kosovel, Pavček. Napisala je nekaj izjemno uspešnih pesniških tekstov (Moč upanja, Pesem za slepe, Usoda ciganka). Izdala je več avtorskih kaset in zgoščenk.

Njena največja nagrada pa so bili vedno zadovoljni »ljubi  ljudje«, njena spoštovana publika. Tokrat smo njena publika Tržičani, izkoristimo priložnost srečati se z izjemno umetnico.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!