Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
7°C
-4°C
ČE.
1°C
0°C

PRVI ŠOLSKI DNEVI

2455
Organizator: ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV TRŽIČJavna agencija RS za varnost prometa je tudi v letošnjem letu pred pričetkom novega šolskega leta,  v sodelovanju z različnimi partnerji, državnimi organi, sveti za preventivo,  ZŠAM in drugimi prostovoljci, pripravila preventivne aktivnosti za večjo varnost otrok na šolskih poteh.

Aktivnosti so namenjene varovanju otrok in mladostnikov v prometu ter posebej varnosti otrok na šolskih poteh, ki po počitnicah ponovno vstopajo v promet. S temi aktivnostmi želimo opozoriti tudi druge udeležence v prometu k strpnosti in dobremu zgledu.

Osnovnošolci so, kot udeleženci v prometu, ena izmed najbolj ogroženih skupin. Izmed njih še posebej izstopajo prvošolci, saj zaradi mladosti nimajo razvitih senzornih spodobnosti, znanj in izkušenj, ki bi zagotavljala njihovo varnost v prometu.

 

Člani ZŠAM Tržič bomo, tako kot vsako leto, prve šolske dneve (1. in 4. septembra) tudi v letošnjem letu zagotavljali dodatno varnost osnovnošolcem na njihovi poti v šolo. Prisotni bomo na šolskih poteh na štirih lokacijah osnovnih šol (Tržič, Bistrica pri Tržiču in Križe) in podružnične šole ( Kovor).

 

Naj ponovimo, sicer že objavljena priporočila staršem in ostalim udeležencem v prometu, za zagotavljanje večje varnosti otrok v cestnem prometu, ki jih je pripravila AVP (več lahko preberete na njihovi spletni strani):

  1. Mlajši otroci (do 7. Leta starosti, pa tudi kasneje v zahtevnejših ali novih prometnih situacijah) potrebujejo spremstvo odrasle osebe.
  2. Prvošolci in drugošolci morajo obvezno imeti rumeno rutico in kresničko skozi vse šolsko leto.
  3. Otroci naj uporabljajo načrtovane šolske poti, s katerimi se seznanijo v šoli in v sodelovanju s starši.
  4. Otroka odrasli poučimo in vzgajamo, katera šolska pot je varnejša in kako ustrezno ravna za zagotavljanje svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu.
  5. Otrok hodi po pločniku, ali ob levem robu cestišča, če ni pločnika, cesto prečka samo na označenem prehodu za pešce in/ali pri zeleni luči na semaforju, ter vedno preveri (levo-desno-levo), ali je pot prosta (varna).
  6. Starejši otroci udeleženci v prometu naj poskrbijo za svojo vidnost, ter upoštevanje prometnih predpisov, ter naj ne uporabljajo  mobilnih oziroma pametnih telefonov kot udeleženci v prometu.
  7. Otroci morajo biti med vožnjo vedno pripeti z varnostnim pasom do višine  150 cm, ter nameščeni v ustrezen otroški varnostni sedež.
  8. Na šolskem prevozu otroci sedijo vsak na svojem sedežu, pripeti z varnostnim pasom ter imeti torbo na tleh poleg sebe (upoštevati morajo navodila za čakanje na avtobusnih postajališčih, ter način vstopanja in izstopanja iz avtobusa)
  9. Na kolesu morajo otroci, ki so uspešno opravili kolesarski izpit, obvezno imeti kolesarsko čelado in primerna svetla oblačila z odsevniki.
  10. Otrokom smo s svojim ravnanjem zgled, zato poskrbimo, da smo v vozilu vedno pripeti, upoštevamo prometne predpise, strpni in skrbni do drugih udeležencev v prometu.    

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!