Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
7°C
-1°C
JUTRI
2°C
0°C

Predavanje MISIJA BLIŽNJI VZHOD

3326
Organizator: KNJIŽNICA DR.TONETA PRETNARJA

V torek, 24. 10. 2017, ob 19.00 uri vabljeni na predavanje MISIJA BLIŽNJI VZHOD.

Libanon, bližnjevzhodna mediteranska država, je dosegel samostojnost leta 1947. Od takrat se v državi nenehno izmenjujeta obdobji miru in politične nestabilnosti. Izrael je zaradi napadov Palestinske osvobodilne organizacije leta 1978 vkorakal v Libanon, da bi uničil palestinska oporišča. Varnostni svet OZN je marca 1978 dosegel prekinitev spopadov in ustanovitev ter poznejšo napotitev sil UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) v južni Libanon. Prvotni namen je bil nadzor umika izraelskih oboroženih sil iz Libanona in premirja med državama, vendar so nestabilne razmere zahtevale stalno navzočnost sil OZN.

Slovenska vlada je septembra 2006 sklenila, da na operacijo UNIFIL napoti 12 pripadnikov Slovenske vojske in s tem prispeva k reševanju razmer v Libanonu. Prvi pripadniki Slovenske vojske so se operacije udeležili decembra 2006.

O mirovni misiji – zgodovini mirovne misije na Bližnjem vzhodu, kulturi, geopolitičnem položaju, vlogi modrih čelad, begunski problematiki itd. – bo govoril major Igor VERŠNIK, pripadnik Slovenske vojske.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij