Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
3°C
0°C
NED.
2°C
-5°C

Nacionalna preventivna akcija PEŠCI

2336
Organizator: ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV TRŽIČ
PROMET
DeliJavna agencija RS za varnost prometa (AVP) je tudi v letošnji nacionalni akciji PEŠEC, ki bo potekala med 5. in 11. februarjem, pod sloganom Bodi viden, bodi previden vzpodbujala aktivacijo vseh subjektov, k izvajanju preventivnih aktivnosti za večjo varnost pešcev.

 

Kljub dejstvu, da se je delež smrtnih žrtev med pešci  v lanskem 2017 letu, glede na leto poprej, zmanjšal za 55 %, je potrebno nadaljevati z aktivnostmi, ki so prispevale k tem vzpodbudnem rezultatu. Leta 2016 je bilo med pešci 22 smrtnih žrtev, v lanskem letu pa 10, od tega štiri na regionalnih cestah, tri na avtocestah in tri v naselju.

 

Razveseljuje tudi dejstvo, da med otroci in mladostniki smrtnih žrtev ni bilo že štiri leta. Zaskrbljujoče pa je, da so med žrtvami prometnih nesreč med pešci, nadpovprečno izstopali starejši. Kar polovica jih je bila starejših od 65 let oziroma kar 90 % jih je bilo starejših od 45 let. Pri starejših pešcih lahko med vzroke za prometne nesreče uvrstili slabše psihofizične sposobnosti pogosto pa tudi slabša opaznosti, saj so pogosteje oblečeni v temnejša oblačila in redkeje uporabljajo razpoložljiva odsevna telesa.

Slednje potrjuje tudi  v oktobru 2017 izvedeno pilotno opazovanje pešcev in uporaba odsevnih teles. Na različnih lokacijah po Sloveniji, v zgodnjih in poznih popoldanskih urah, so v treh dneh opazovali  1.227 pešcev. Opažanja so pokazala, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek – le 1,2 % pešcev je imelo kresničko ali odsevni trak, 4,2 % pa neko drugo odsevno površino, 93% opazovanih pa ni uporabljala nobenega odsevnika. Je pa bila približno polovica pešcev oblečena v svetla oblačila.

 

Za večjo varnost pešcev pa je tudi pomembno, da le ti uporabljajo prometne površine, ki so namenjene hoji in prečkanju cestišča ter, da se zavedajo, da na teh površinah nimajo absolutne  prednosti. Za voznike pa velja, da je potrebno upoštevati omejitve hitrosti in pred prehodi za pešce, odstopati prednost le tem.

 

V napovedani akciji bodo sodelovali Policija, Komunalna redarstva in nevladne organizacije, med njimi tudi ZŠAM. Slednji bomo svoje aktivnosti usmerili v vzgojo šolo obveznih otrok in starejših udeležencev v prometu.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!