Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
20°C
2°C
JUTRI
20°C
0°C

LITERARNO DOMOZNANSKI VEČER

2748
Organizator: KNJIŽNICA DR.TONETA PRETNARJA

Boji za severno mejo po koncu 1. svetovne vojne in vloga poročnika Lojzeta Udeta st. iz Tržiča na gorenjski mejni črti niso (bili) nekaj obrobnega, zato smo na to temo z domačinom Janezom Kavarjem novembra pripravili izjemno zanimiv večer.

Društvo generala Rudolfa Maistra iz Kranja pa je izdalo knjigo STRAŽARJI KARAVANK – Lojze Ude in boji za severno mejo. Z njo so počastili spomin na 100. obletnico bojev za severno mejo, ki jih je vodil general Rudolf Maister in v okviru teh dogodkov osvetlili vojaške aktivnosti na gorenjski mejni črti in poudarili vlogo poročnika Lojzeta Udeta iz Tržiča, ki se je kasneje kot pravnik, publicist in zgodovinar praktično celo življenje poglobljeno ukvarjal z narodnostnimi vprašanji Slovencev na Koroškem.

Knjiga je izšla s pomočjo Zveze društev general Maister Ljubljana, Mestne občine Kranj, Občin Tržič, Bled, Škofja Loka, Cerklje, Šenčur, Radovljica in Jesenice ter v sodelovanju z Združenjem vojaških gornikov Slovenije.

Stražarje Karavank bosta predstavila urednika dr. Blaž Torkar iz Vojaškega muzeja slovenske vojske in asist. dr. Miha Šimac s Teološke fakultete Univerze v Ljubljani v sredo, 23. januarja 2019, ob 19. uri v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja Tržič.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi