Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
0°C
-2°C
JUTRI
1°C
-4°C

Domoznanski večer "Gor pa dol po pvac" - Tržičan je postal meščan

2596
Organizator: KNJIŽNICA DR.TONETA PRETNARJA

V letu 2017 Knjižnica dr. Toneta Pretnarja skupaj z gosti pripravlja občasne domoznanske večere, na katerih odstira tančice preteklosti iz življenja Tržiča.

Skupni naslov letošnjih večerov je Gor pa dol po pvac, naslov prvega, ki bo v veliki dvorani na Balosu v torek, 10. 1. 2017, ob 19. uri, pa je  »Tržičan je postal meščan«. Navezuje se na 90-letnico »povzdiga« Tržiča v mesto.  Od leta 1492 je bil Tržič trg, z letom 1926 postane mesto. Kaj je to za Tržičane pomenilo, se je njihovo življenje s tem kaj spremenilo?

Večer bodo oblikovali Nejc Perko, Boris Kuburič in dr. Bojan Knific. Pregledali so številne publikacije iz takratnega časa in povprašali domačine o obravnavani temi.


Drugi del večera bodo člani  Kulturnega društva Kruh Križe in MGT v režiji in priredbi Davida Ahačiča  zaigrali komedijo  Branislava Nušića ANALFABET, katere premiera je bila decembra na praznik Občine Tržič.

Vabljeni!Regent in njegovo spremstvo so si nato ogledali vzorno urejeno Kozinovo tovarno čevljev, kjer je g. Kozina priredil veselico. Regent si je ogledal tudi predilnico, kjer ga je pozdravil lastnik tovarne Andrej Gasner st. Ko je regent odhajal, mu je prebivalstvo prirejalo navdušene manifestacije.
(Slovenec, v Ljubljani, četrtek, dne 1. julija 1920)

Glavni trg je bil tudi poln pestrega živega cvetja mladine, deklet, fantov, množice ostalega prebivalstva. In zopet enako oduševljenje, isto slavnostno razpoloženje kakor povsod. Peš je šel regent skozi cel špalir do krasnega, z živimi kipi okrašenega slavoloka.
(Jugoslavija, 29. 6. 1920)

Bogato na zdravju, bogato na uspehih v delu, bogato na čisti ljubezni, polno miru in srčne sreče! Leto 1927 bo pač važen mejnik v zgodovini Tržiča, ki se je z letom 1926 poslovil od trškega naslova in si nadel mestni pridevek.
(Cerkveni glasnik, Januar 1927)

Pozdravil je v prvi vrsti poslanca dr. Žerjava, podarjajoč njegove zasluge za gospodarsko povzdigo Tržiča in še posebej njega povišanje v mesto. Zupanove besede iskrene zahvale so zborovalci spremljali s prisrčnimi ovacijami dr. Žerjavu.
(Jutro, 21. januarja 1927)

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij