Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
2°C
-4°C
JUTRI
2°C
-4°C

Ddr. Jože Hlebš v tržiški knjižnici

2665
Organizator: KNJIŽNICA DR.TONETA PRETNARJA

V torek, 3. 10. 2017, ob 19.00 uri vabljeni v knjižnico na večer z ddr. Jožetom Hlebšem.

Ddr. Jože HLEBŠ, rojen 1938 staršem iz Tržiča. Med Tržičem in Salzburgom, kjer živi in dela, mu teče življenje od leta 1970. V Ljubljani je študiral kemijo in biologijo, diplomiral  je leta 1967 iz antropologije. Študij biologije je nadaljeval v Salzburgu in leta 1973 doktoriral.  Nato je doktoriral še iz filozofije.  Do upokojitve (2000) je na salzburški univerzi na Filozofskem inštitutu delal kot profesor za filozofijo narave (kozmologije) in filozofije naravoslovnih ved.

Je pisec številnih člankov in razprav s področja filozofije narave in monografij, tudi esejev in razprav o znanih domačih in tujih filozofih.  Monografije: Der pansychistische Identismus in der Biophilosophie von Bernard Rensch (1983), Izvor človeka (1996), Christliche Philosophie der Slowenen (1997), Znanost in Bog (2000), Kozmos, evolucije, življenje(2001), Usodna misel, Od »cogita« Renéja Descartesa do nihilizma Martina Heideggerja (2004), Filozofija narave s podnaslovom Filozofska kozmologija (2016) in Darwin, evolucija in/ali stvarjenje (2017). Nekaj teh je bilo že predstavljenih v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja.

Vera v znanost igra vlogo vladajoče religije našega časa. Treba je vedeti, da znanstveni rezultati vsakokrat odgovarjajo neki specifični postavitvi vprašanja. Rezultat še nič ne pove o svoji relevanci. Potrebna je refleksija o uporabljeni metodi. Če na primer raziskujemo živa bitja s fizikalno kemijskimi metodami, bodo tudi rezultati kemijsko fizikalni in nič več. S tem pa o življenju kot celostnem pojavu ni še nič povedano. V organizmu dominira življenjski princip. Če sodobnega biologa vprašamo, kaj je življenje, bi bil strogo znanstveni odgovor samo: »Znanost ne ve, kaj je življenje.« Seveda je hipotez o življenju množica. Toda pri tej obilni ponudbi ne smemo pozabiti, da gre le za hipoteze in ne za znanstveno dokazana dejstva.


Darwin, evolucija in/ali stvarjenje
 je strogo filozofsko delo, kajti filozofija je tista znanost, ki je in ostaja odmejena od teologije in je zgolj intelektualna znanost, ki uporablja lastne metode, različne od teoloških. Zanimiv pogovor z ddr. Jožetom Hlebšem bo vodila novinarka Nataša Ličen.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij