Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

ZAKAJ SE CEPITI PROTI COVID 19

Spoštovani občanke in občani!

 

Danes je že jasno, da bi lahko vsaj nekaj 10 smrti zaradi virusa Covid-19 v Sloveniji preprečili, če bi ljudje, ki so imeli možnost pristopiti k cepljenju, to možnost tudi izkoristili. Takšnim je bilo najbrž tudi žal, ko so pristali v bolnišnici, priključeni na respirator. Niti enega primera smrti pa ne obravnavamo kot posledice opustitve cepljenja proti Covid-19.

S cepljenjem proti Covid-19 v Sloveniji sledimo naslednjim ciljem:

-          zmanjšanje umrljivosti zaradi Covid-19,

-          zmanjšanje števila hospitalizacij zaradi Covid-19,

-          zaščita prebivalcev, ki so najbolj izpostavljeni tveganju za okužbo s Covid-19.

Glede na informacije, da se bo v prihodnjih tednih tudi spremenila strategija cepljenja in bo možno cepljenje celotne populacije, priporočamo, da se občani prijavite za cepljenje pri svojem osebnem zdravniku oziroma na telefonski številki ZD Trebnje 040 378 300.

Čeprav je bilo že veliko napisanega in povedanega o pandemiji virusa Covid-19, menimo, da je tej temi potrebno ponovno nameniti nekaj besed.

Pandemija Covid-19 je zelo prizadela življenje in zdravje ljudi širom sveta. Tudi v naši občini se je z omenjenim virusom okužilo kar precej ljudi. Menimo, da ga ni med nami, ki ne bi poznal vsaj enega, ki ga je ta bolezen doletela. Marsikdo je bolezen prebolel zlahka, kar nekaj obolelih pa je imelo precejšnje težave, nekateri pa jih občutijo še dan danes. Do nedavnega smo se proti okužbi borili z zaščitnimi sredstvi (maske, razkužila,….), raznimi bolj ali manj prijetnimi ukrepi, ki nam jih je predpisovala  Vlada Republike Slovenije. V zadnjem času pa je v ospredju boja proti okužbi z virusom cepljenje.

Cepljenje naj bi pripomoglo, da bomo zopet v polni meri zagnali vsa področja življenja.

Po podatkih zdravstvene stroke je cepljenje enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred Covid-19. Ne ščiti le cepljenih posameznikov, temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge. Ključno namreč je, da zaščitimo svoje zdravje ter tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev.

Pomembno je, da se za cepljenje odločamo na osnovi dejstev. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje boste našli zanesljive informacije, znanstveno podprte nasvete glede cepljenja, pripravljene na osnovi dela naših in tujih strokovnjakov javnega zdravja.

V Zdravstvenem domu poteka cepljenje občanov. Trenutno poteka cepljenje oseb, starih od 50 let navzgor. Ne glede na prijavo na portalu eUprava tako pozivamo vse občane, ki sodijo v navedene skupine in bi se želeli cepiti, niso pa svojega interesa za cepljenje sporočili tudi svojemu osebnemu zdravniku, da stopijo v stik s svojim izbranim osebnim zdravnikom in se z njim dogovorijo o cepljenju.

Da bi poenostavili celoten postopek cepljenja in da bi posledično precepili čim večji del prebivalstva, se je v logistični del procesa vključila tudi civilna zaščita. Predstavniki civilne zaščite so vzpostavili telefonske kontakte z občani, starimi od 50 do 70 let in občane seznanjali z možnostjo cepljenja ter preverili pripravljenost občanov za cepljenje in vsem zainteresiranim že ponudili okvirni termin cepljenja.

In če sledimo namenom več evropskih držav, da bodo uvedli tako imenovana digitalna zelena potrdila oziroma cepilne potne liste, kar pomeni, da bodo brez težav lahko potovali le tisti, ki bodo cepljeni proti virusu Covid-19, je potem cepljenje edina logična pot.

S tem bomo vsi skupaj prispevali k normalizaciji življenja, cepljeni občani pa bodo lahko izkoristili vse ostale prednosti, ki ji prinaša cepljenje (potovanja, obiski obratov in ustanov, izogib rednemu testiranju…..).

 

OBČINSKI ŠTAB
CIVILNE ZAŠČITE Občine Trebnje                                                                                                  Župan Občine Trebnje

 

 

Oglejte si tudi