Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Miran Kovačič – Novi državni prvak v motokrosu

Šestnajstletni Trebanjec Miran Kovačič iz Grma pri Trebnjem je letošnji državni prvak v motokrosu do 85 ccm. Obiskuje 2. letnik srednje šole za računalništvo v Novem mestu. Pri motokrosu so njegovi najbolj zvesti navijači in spremljevalci oče Miran, mama Andreja in brat Gašper. Ob osvojitvi naslova so mu domačini iz Grma pripravili poseben sprejem, kot se spodobi za državnega prvaka. Tudi Miran se jim je oddolžil za njihovo spodbudo in navijanje, ter jim priredil veliko zabavo v Grmu, katere še dolgo ne bodo pozabili.

 

Miran, najprej čestitke ob osvojenem naslovu državnega prvaka.

Miran: Hvala!

 

Je bila to tvoja najtežja tekma doslej?

Miran: Ta tekma ni bila najbolj težka dosedaj, vendar pa je bila najbolj pomembna, saj je bil v igri naslov državnega prvaka. Najtežja tekma je bila lansko leto v Franciji, ko sem se uvrstil na svetovno mladinsko prvenstvo, katerega že 5 let ni bilo v Evropi in se med motokrosisti ta tekma v nekem smislu smatra kot olimpijada. Tam sem na uradnem treningu zaradi prevelike želje po čim boljši uvrstitvi doživel dvojni zlom golenice in mi je zato tekma ostala v spominu kot najtežja tekma doslej v psihičnem in fizičnem pogledu.

 

Pred zadnjo tekmo si zaostajal za vodilnim Anejem Braniseljem iz MSK Notranjska. S kakšnimi občutki si se podajal na zadnjo tekmo?

Miran: Bil sem siguren v to progo, ker mi je proga pisana na kožo. Enostavno sem si zjutraj na dan tekme rekel, da grem na vse ali nič. Res pa je, da je proga v Radizelu zelo zahtevna in je ena najtežjih pri nas in že pri najmanjši napaki, ki jo storiš si kaznovan s slabim rezultatom ali padcem. Proga je pač narejena za izkušene tekmovalce.


Se je po osvojenem naslovu kaj spremenilo?

Miran:  Nič posebnega! Najprej so deževale čestitke s vseh strani, predvsem s strani zvestih navijačev in sotekmovalcev. Najbolj pa mi pomeni spoštovanje in ugled, ki sem si ga pridobil med sotekmovalci.

Kako pa so se odzvali na osvojen naslov državnega prvaka iz domače športne organizacije in  pa iz Občine Trebnje?

Miran: S strani AMD Trebnje sem prejel čestitke za osvojeni naslov, tu pa se tudi vse neha. Sem pa presenečen, da ni bilo nobenega odziva s strani Občine Trebnje, saj sem vendarle Trebanjec, oziroma domačin.

Pa se vrniva malo v preteklost. Kakšni so bili tvoji prvi začetki v motokrosu?

Miran: Začetki segajo 7 let nazaj, ko me je sosed Boris navdušil za ta šport. Najprej sem se udeleževal spretnostnih voženj s motorjem in šele pri 10 letih sem se odločil za motokros. Glavni krivec za to je moj mentor in trener Jaka Može.

Po pokalih, ki jih imaš v svoji zbirki vidim, da si kar nekaj časa prisoten v tej športni panogi?

Miran: Seveda, v vseh teh letih sem osvojil prek 60 pokalov in to približno na 150 tekmah. Najlepši spomin ostaja na prvi pokal, ki sem ga osvojil leta 2002 v spretnostni vožnji v Trebnjem in pa na prvo tekmo v motokrosu leta 2005. Vrhunec vsega tega udejstvovanja pa je nedvomno naslov državnega prvaka, ki sem ga osvojil letos.

Nam lahko poveš kako poteka tvoj vsakdanji trening in kako to usklajuješ s šolskimi obveznosti?

Miran: Trening imam trikrat tedensko s motorjem in dvakrat tedensko kondicijske priprave. S usklajevanjem šolskih obveznosti nimam težav, saj imajo v šoli posluh za športnike. Se pa zavedam, da pač šole ne smem zanemarjati in se tega pravila držim, razen če nisem v tujini.

Predvidevam, da pri tem športu potrebuješ spremljevalno ekipo in mentorja. Kako je s tem?

Miran: Seveda!  V spremljevalni ekipi sta to na prvem mestu moj oče in mama, potem sta tu še trener Jaka Može in kondicijski trener Marko Tomič. Ponavadi me vsi spremljajo na tekmah, saj si tekme brez njih enostavno ne predstavljam.

Si član AMD Trebnje? Kako poteka to sodelovanje z njimi?

Miran: Sem član AMD Trebnje in sem na to ponosen. Sodelovanje z njimi je v redu. Čeprav sem v preteklosti prejel že kar nekaj ponudb, ostajam tudi po osvojitvi naslova državnega prvaka v Trebnjem. Sem pač »lokal patriot«…

Letos se je že osemnajstič naslova državnega prvaka v motokrosu veselil eden najboljših športnikov v slovenskem motokrosu Sašo Kragelj in to na domačem terenu. Si želiš stopati po njegovi poti in je mogoče on tvoj vzornik v motokrosu?

Miran: Seveda si želim stopati po isti poti, vendar je moj vzornik v motokrosu v slovenskem prostoru Jaka Može, ki je tudi moj trener. V svetovnem merilu pa želim stopati po poti Nemca Kena Roczena, ki je že pri 16 letih svetovni prvak v motokrosu do 250 ccm.

 

Miran, hvala za tvoj čas in pogovor. Želim ti še naprej veliko športnih uspehov.

 

Rezultati zadnje tekme v Radizelu : člani do 85 ccm

Ø  1.vožnja: 1. Miran Kovačič (AMD Trebnje), 2. Anej Braniselj (MSK Notranjska), 3. Nejc Čuk (AMD Gorica)

Ø  2.vožnja: 1. Miran Kovačič (AMD Trebnje), 2. Anej Braniselj (MSK Notranjska), 3. Nejc Gajser (AMD Feroda)

Ø  Skupno na dirki: 1. Miran Kovačič (AMD Trebnje), 2. Anej Braniselj (MSK Notranjska), 3. Nejc Gajser (AMD Feroda)

Rezultati za državno prvenstvo:  člani do 85 ccm:

Ø  Skupno v DP: 1. Miran Kovačič (AMD Trebnje) 182 točk, 2. Anej Braniselj (MSK Notranjska) 173, 3. Nejc Čuk (AMD Gorica) 155

Oglejte si tudi