Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

Zanimivo s kemijo

V petek, 13.5.2016, nas je Darja Kos Strmec, na delavnici »Zanimivo s kemijo« seznanila, kako z različnimi naravnimi »kemikalijami« pripravimo učinkovita čistila. Ste vedeli, da različna komercialna čistila škodujejo zdravju, so jedka ali strupena, hkrati pa zanje zapravimo, kar nekaj denarja.

Iz poceni sestavin, ki jih navadno najdemo v svoji kuhinji, si čistila lahko izdelamo sami doma. Pravzaprav je to še bolj enostavno, veliko cenejše in prav tako učinkovito. Presenečeni boste, kako malo sestavin in truda je treba vložiti.

Soda bikarbona, beli kis in limone bodo odpravili še tako trdovraten madež. Za lep vonj pa lahko dodate še eterična olja. Ne samo, da bomo z uporabo naravnih čistil razveselili okolje – obenem se bomo obvarovali pred stranskimi učinki toksinov, naš dom pa bo dišal po naravi. Za čiščenje uporabljajte krpe iz blaga ali stare brisače, saj papirnate brisače vsebujejo belila in toksine.  Vse to smo izvedeli na delavnici, kjer smo »eksperimentirali« z naravnimi »kemikalijami«.

Recept za strojno pranje perila:

V plastični posodici zmešamo 500 g sode bikarbone (za še boljši učinek lahko uporabite pralno sodo), ter 250g  naribanega naravnega mila (marsejsko milo).  Tri (3) jedilne žlice mešanice damo v pralnem stroju v režo za čistilo, v režo za mehčanje, pa dodamo malo alkoholnega kisa, s tem bo perilo bolj mehko, stroj pa bo živel precej dalj časa. Lahko k prašku dodate še nekaj kapljic naravnega eteričnega olja (čajevec, rožmarin, pomaranča,…). Enako čistilo uporabljamo za barvno ali belo perilo.

Recept za čiščenje pečice:

Zmešamo 2  žlici (jušni žlici)  sode bikarbone s toliko tople vode, da nastane gosta zmes, s katero namažemo celo pečico ter pustimo 5-15 minut stati (odvisno od umazanije). Po zmesi v pečici z razpršilno plastenko pošpricamo (mešanica 1/3 alkoholnega kisa in 2/3 vode) in obrišemo s krpo.


Katja Strajnar

                                                                                                         



 

Oglejte si tudi