Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
5°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Zaključek bralne značke v Vrtcu Trebnje

Tudi v letošnjem šolskem letu je v Vrtcu Trebnje potekal projekt Eko bralna značka, v katerem so sodelovali vsi otroci. Najmlajši so brali ekološke vsebine s svojimi vzgojiteljicami, starejši pa tudi s starši.

Ker letos v Sloveniji bralna značka proslavlja svojo 50. obletnico, smo temo »Pojdiva s knjigo v svet« na ravni vrtca vpletli tudi v naše druge vsebine in ji posvetili prireditve ob zaključku projekta. Zaključke smo načrtovali v duhu seznanjanja otrok z otroško ilustracijo. Ta otroku v predšolskem obdobju pomeni most med besedo in notranjim doživljanjem vsebine zgodbe. Otroke navaja na osredotočeno, mirno opazovanje, ki je osnova za zmožnost poglobljenega podoživljanja in vizualizacije vsebine. Buri jim domišljijo, zaposluje razum in čustva in ga posledično bogati.

Ob svetovnem dnevu otroške knjige, 2. aprila, so tako tekom dopoldneva vse enote našega vrtca obiskali lokalni likovni umetniki. Z najmlajšimi so ustvarjale: akademska slikarka Maja KASTELIC v enoti «Mavrica«, ljubiteljska slikarka Nataša ZALETELJ v enoti« Ostržek« in ljubiteljska slikarka Simona PATE v enoti »Videk«. Starejšim otrokom so se posvetili likovni pedagog Bogdan BREZNIK, ilustrator Peter ŠKERL in karikaturist Matej KOVAČIČ v enoti »Mavrica« ter likovni pedagog v pokoju Brane PRAZNIK v enoti »Kekec«. Otroci so si že pred tem izmišljali zgodbe, ki so jih v interakciji z umetniki nadgradili in oblikovali v likovnem jeziku. Doživljanje obiska umetnika v vrtcu smo nadaljevali še v oddelčnih likovnih dejavnostih. Skupni izdelki so krasili vrtec cel teden in pozneje jih bomo povezali v knjige.

Vsi povabljeni ustvarjalci so nam radi podarili svoj čas in umetniške sposobnosti, s tem pa otrokom obogatili doživljanje in spodbudili njihove ustvarjalne potenciale. Za posebno doživetje se vsem še enkrat zahvaljujemo in hvaležni smo jim, da smo lahko ustvarjali skupaj!

Tim Eko bralne značke: Ariadna Agnič, Tanja Fius, Breda Žganjar

Oglejte si tudi