Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Plavalni tečaj v Vrtcu Mavrica Trebnje

Vrtec Mavrica Trebnje poleg rednega programa izvaja tudi gibalni/športni program Mali sonček. Pripravljen je z namenom, da obogati gibalne dejavnosti v vrtcu, jih naredi otrokom še privlačnejše in jih motivira z nadgrajenimi vsebinami. V okviru programa, vrtec vsako leto za otroke iz oddelkov starosti od 5 do 6 izvaja plavalni tečaj, ki ga poleg staršev sofinancirata tudi Občina Trebnje in Zavod za šport RS Planica.

V letošnjem šolskem letu je plavalni tečaj potekal od 12. do 30. marca 2018 na bazenu pri OŠ Grm v Novem mestu. Obiskovalo ga je 78 predšolskih otrok. V tem časovnem okviru so bili v treh tednih izvedeni trije plavalni tečaji po deset ur.
Otroci so bili številčno enakomerno razdeljeni v 3 skupine. Ob samem začetku plavalnega tečaja so vaditelji otroke seznanili s pravili glede varnosti. Sledilo je začetno preverjanje oziroma testiranje pred izvedbo tečaja. Nato so tekom desetih bazenskih ur izvajali prilagajanje na vodo preko naslednjih dejavnosti: prosto plavanje s plavalnimi črvi, čofotanje ob robu bazena z nogami naprej in nazaj, umivanje obraza, pihanje mehurčkov z usti in nato z nosom, potopitev glave, potopitev glave na mestu do 5 sekund, drsenje s črvom in glavo navzven, drsenje s črvom in potopljeno glavo, samostojen odriv od roba in samostojno drsenje s potopljeno glavo do 5 sekund, učenje zaveslaja rok in udarca nog, skok v vodo. Opisane dejavnosti so se utrjevale in nadgrajevale postopoma in sistematično, da so otroci dobili zaupanje, občutek plovnosti in nadgradnjo plavalnega znanja.


Ob zaključnem preverjanju je 33 otrok doseglo zlatega morskega konjička (otrok preplava 25 m), srebrnega morskega konjička je osvojilo 17 otrok (otrok preplava 8 m), 8 otrok pa je osvojilo bronastega morskega konjička (otrok 5 sekund drsi na vodi). Ostali otroci so napredovali v prilagajanju na vodo (vendar brez plavanja in drsenja), zato so prejeli priznanje za udeležbo na plavalnem tečaju.


Vaditelji so stremeli k temu, da so otrokom prikazali plavanje kot zabaven način rekreacije ter da so ga spoznali kot šport, ki je vseživljenjski in koristi celotnemu telesu.
"Na plavalnem tečaju mi je bilo najbolj všeč, da je bil velik bazen in da sem dosegel do tal, če sem stopil na prste. Všeč mi je bilo, ko smo se potapljali v vodi, se v bazenu žogali in skakali na črva," sta navdušeno povedala 6-letna Luka in Jakob.

Oglejte si tudi