Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Vitezi krvodajalstva v naši občini

Osebna izkušnja viteza krvodajalca Jožeta Zupančiča iz Sela Šumberka

"Kri darujem že od 18. leta in sem dosegel 100 odvzemov. Imam krvno skupino B+ in redno se odvzema udeležim štirikrat letno. Vedno me poleg dobrega počutja po odvzemu prešine misel o storjenem dobrem delu, saj se zavedam, da pa le morda komu rešim življenje ali vsaj pomagam pri premagovanju bolezni. Pomoč sočloveku mi veliko pomeni. Vse te danosti mi je vnesla mama, ki me je popeljala v svet krvodajalstva, kasneje pa je to postalo že moja stalnica. Ko se ozrem nazaj, so bili ti časi izjemno zanimivi. Na odvzeme smo se vedno vozili z avtobusom in dan je bil za nas kot nek praznik. Praznik v pravem pomenu besede in ne le rutina, kot je danes.«

 

Marjan Novak iz Dečje vasi, vitez krvodajalstva, je kri daroval 117-krat

»Primerno bi bilo razmisliti, da bi se starostna meja, ki preprečuje darovati kri, podaljšala, saj se življenjska doba iz leta v leto podaljšuje. Prepričan sem, enako pa tudi krvodajalke in krvodajalci, da smo z darovano krvjo mnogim pomagali ozdraveti, nekaterim pa verjetno tudi rešili življenje. Menim, da z darovano krvjo pomagaš tudi ostalim in je tudi zgled in vodilo pri tem humanem delu. Sicer pa nikdar ne veš, kdaj boš kri potreboval tudi sam. Šele takrat človek spozna, kaj pomeni kri sočloveka in vrednote krvodajalstva in humanosti dobijo svoj pomen. Ko sem prišel iz služenja vojaškega roka, sem pri rosnih 20. letih  postal krvodajalec in bom ostal, dokler mi bo dopuščalo zdravje. Lep je občutek pri takem humanem dejanju.«

Odvzemi krvi so bili včasih drugačni. Krvodajalec se je oblekel v sterilno uniformo in roko podal skozi stekleno steno, kjer mu je na drugi strani farmacevt odvzel kri. Po odvzemu je dobil malico in tudi dela prost dan mu je pripadal. A vendar večina krvodajalcev, ko prične s tem humanim delom, tudi ostane krvodajalec ne glede na spremembe v družbi. To je bila in ostaja dejavnost, ki vsakodnevno rešuje življenja, je neprecenljivo darilo ljudem, ko jo potrebujejo in nepogrešljiva pri zdravljenju bolnikov. 

Tudi vi ste lahko krvodajalec. Ali kri lahko darujete, bo ugotovil zdravnik specialist, na podlagi pregleda vaše krvi in zdravstvenega stanja. Zadoščenje, da ste z vašo krvjo pomagali bolnemu otroku ali odraslemu ali celo rešili življenje, vas bo bogatilo in gotovo spodbujalo, da boste postali redni krvodajalec. 

Na našem združenju smo zelo ponosni na vse naše krvodajalce in se jim v našem imenu in v imenu vseh, ki so jim pomagali okrevati ali preživeti, iz srca zahvaljujemo. 

 

Mojca Smolič

 

 

Oglejte si tudi