Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Predsednik dr. Danilo Türk na obisku v Trebnjem

V torek, 13. 3. 2012, je Trebnje obiskal predsednik države dr. Danilo Türk. V sklopu obiska si je ogledal romski vrtec Romano na Hudejah, Galerijo likovnih samorastnikov, proizvodnjo v Trimu ter nov vrtec Mavrica.
Ob prihodu ga je najprej pozdravil župan Alojzij Kastelic, nato pa se je v veliki sejni dvorani Občine Trebnje, srečal še s podžupanoma, direktorjem občinske uprave in vodjo Oddelka za družbene dejavnosti, s katerimi se je pogovarjal o delovanju in projektih občine.

Nato si je v romskem naselju Hudeje ogledal romski vrtec Romano in kratek program, ki so ga pripravili otroci iz vrtca. Predsednik je podprl delovanje romskega vrtca in se strinjal z županom in romskim svetnikom Matijo Hočevarjem, da je potrebno romski vrtec ohraniti. V izjavi za medije je povedal, da je zelo pomembno zagotoviti romskim otrokom predšolsko vzgojo in jim na ta način omogočiti lažje vključevanje v šolo ter iskanje zaposlitve v zreli dobi.

V nadaljevanju si je v spremstvu direktorice CIK-a Patricije Pavlič in kustosinje Andrejke Vabič Nose ogledal stalno zbirko Galerije likovnih samorastnikov ter razstavo Igorja Dolenca in Sebastjana Popelarja »Štirideset vmes«. Galerijo likovnih samorastnikov je predsednik označil kot zanimiv in pomemben kulturni prostor, ki na enem mestu predstavlja pomemben del tega likovnega izražanja in dodal, da moramo to galerijo razumeti kot del naše kulturne dediščine in kot slovenski kulturni dosežek.

Nato se je odpravil tudi v Trimo, kjer je po srečanju s predstavniki matičnega in hčerinskih podjetij ter ogledu proizvodnje in razvojnega oddelka, Trimo označil kot eno izmed naših najuspešnejših podjetij, ter eno od tistih prodornih podjetij, ki uspešno povezujejo raziskovalno delo, ustvarjalnost, tržno prodornost in tudi oblikovanje. V nadaljevanju je dodal, da za naš razvoj potrebujemo industrijo, ki mora znati povezati vse naše sposobnosti, in da je Trimo pokazal, kako se to naredi na zelo pomembnem in zanimivem področju, kjer dosega lepe mednarodne uspehe.

Zadnji postanek je bil v novozgrajenem trebanjskem vrtcu, Mavrica, kjer so otroci predsedniku pripravili kratek in prisrčen kulturni program. Predsednik je pohvalil vrtec Mavrica in izpostavil, da se otroci v tem vrtcu očitno dobro počutijo, saj imajo možnost za igro tako znotraj kot tudi v zunanjih prostorih vrtca. Izboljšana kakovost vrtcev pa je po njegovem mnenju dobra za Trebnje in za Slovenijo.

Alja Rabzelj

Oglejte si tudi