Smo v času, v katerem je cenjena zdrava, okusna in kvalitetna hrana, predvsem njene sestavine in kar je najbolj pomembno, iz česa jih pridobivamo, kupujemo. Otrokom smo se potrudili prikazati od kje dobimo hrano na naš krožnik. Veliko ljudi se je prijazno odzvalo naši prošnji k sodelovanju.
Obiskali smo Sadjarsko kmetijo Uhan iz Rodin, kjer smo si ogledali nasade jabolk, jagod, poskusili slastno jagodno marmelado, krhlje jabolk in kakija, jabolčni sok, jabolčni kis, predvsem pa spoznavali, da je sadje, pridelano na kmetiji blizu doma, zdravo in kvalitetno.
Obiskali smo čebelarja Stojana in se naučili kje in kako živijo čebele, kako nastane med in ga tudi poskusili. Ga. Ivanka pa je za povrhu spekla tudi slastne medenjake.
Kako nastane moka in kruh pa so nam prijazno pokazali v Mlinu Grebenc in Pekarni Bistrica v Šentrupertu. Otroci so radovedno opazovali in spraševali, za največje veselje pa so si izdelali svoj kruhek, ki je bil posipan s semeni in sirom.
Tudi v vrtcu smo zamesili moko, kvas in še vse kar spada zraven ter spekli pogače s špehom, da je dišalo po celi stavbi. Naša Brigita pa je raztegnila testo za jabolčni zavitek in skupaj z otroki ustvarila slasten jabolčni zavitek. Iz smetane je nastalo maslo in tako smo imeli vse pripravljeno za Tradicionalni slovenski zajtrk. Medse smo na zajtrk povabili tudi upokojence, ki nam na različne načine popestrijo naše dneve.
Tudi naši najmlajši iz Sel pri Šumberku so spekli piškote, si pripravili okusne žgance, domač kruh, povabili čebelarja na obisk in se skupaj z babicami in dedki poveselili ob dnevu Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Besedilo in fotografija: Alenka Žagar, Vrtec Sončnica pri OŠ Veliki Gaber




