Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Trebanjski veterani smo obiskali Belo krajino

OZVVS Trebnje smo se odpravili na spoznavanje Bele krajine. Ekskurzije se je udeležilo 47 članov združenja , družinskih članov in prijateljev. Po odhodu iz Trebnjega smo se najprej ustavili v Mirni peči, kjer smo si ogledali muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Kustosinja muzeja nam je predstavila zgodovino kraja ter življenje in delo dveh mirnopeških velikanov: Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Po ogledu muzeja smo nadaljevali pot preko Gorjancev v Belo krajino.

Najprej smo si ogledali zbirko orožja in vojaške opreme Alfonza Baškoviča, ki je med drugim tudi član OZVVS Bela krajina. Zbirka obsega orožje in opremo od druge svetovne vojne naprej, kar nekaj primerkov pa je tudi iz starejših obdobij. Na tej točki smo si vzeli tudi čas za daljši postanek in malico, ki smo jo imeli s seboj, kar nekaj dobrot pa so pripravili gostitelji.

Pot nas je popeljala na naslednjo točko – vas Otok, ki leži ob meji s sosednjo Hrvaško. Na tem območju je bilo med drugo svetovno vojno partizansko letališče, s katerega so s pomočjo zavezniških sil odvažali ranjence ter civiliste na varno. Najbolj odmevna akcija je bila reševanje pilotov zavezniških sil. V spomin na dogodke je na tem mestu postavljeno letalo DC-3 Dakota, kakršna so v akcijah reševanja sodelovala, ob letalu pa so postavljeni plakati z opisom dogodkov. Nadaljevali smo pot proti Črnomlju, kjer nas je sprejel častni predsednik OZVVS Bela krajina Branko Kobetič in nam opisal dogajanje v letih 1990 in 1991 v Beli krajini. Ker je bil tudi sam aktivni udeleženec priprav na osamosvojitev ter osamosvojitvene vojne, nam je dogajanje predstavil iz prve roke.

Zatem smo si ogledali Muzej rudnika rjavega premoga Kanižarica. Muzej prikazuje rudarsko zgodovino Bele krajine, katere najpomembnejši del je ravno nastanek in razvoj premogovnika Kanižarica. Rudnik je pričel z obratovanjem leta 1857 in je deloval do leta 1997. Ogledali smo si muzejsko zbirko, izvozni stolp in rudniški rov. Za zaključek ekskurzije smo se ustavili na večerji v Kmečkem turizmu Bahor na Tanči gori, od koder smo se odpravili na izhodiščno točko.

 

Tekst in foto:

Marko Kotar

OZVVS Trebnje

Oglejte si tudi