Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Smet na Medvedjeku - v opomin

Veterani vojne za Slovenijo negujemo spominski park na Medvedjeku predvsem s prostovoljnim delom v obliki delovnih akcij. Urejamo zelenico, spomenik, cvetlične gredice, kosimo travo na brežini nasproti spomenika itd. Na ta način gojimo tudi zgodovinski spomin na dogodke iz leta 1991, ki so odvijali na območju takratne Občine Trebnje.

Opažamo, da je na tem prostoru tudi veliko obiskovalcev. Napovedane organizirane skupine, ki jim predstavimo dogajanje iz osamosvojitvene vojne, pa tudi posameznikov, ki se ustavijo, posedijo v senci lip in mogoče obujajo spomine. Vsakega obiskovalca smo veterani seveda veseli.

Žalosti pa nas, da nekateri ta kraj izkoriščajo kot odlagališče smeti – tako v koših pri spominskem obeležju, kot tudi na makadamskem parkirišču. 13. 7. 2019 zjutraj smo opravili košnjo brežine ob cesti in na parkirišču. Kaj vse se najde v travi! Od pločevink, plastenk, steklenic, pa tudi do kondomov, higienskih robčkov, plenic in še marsikaj. Niti ni pomembno, če smeti odvržejo domačini ali potniki v tranzitu, ki se na parkirišču ustavijo. Pomembnejše je ali nam narava pomeni tako malo, da se je niti ne zavedamo. Poleg tega pa se je potrebno zavedati, da mora te odpadke nekdo za ljudmi pospraviti. Vendar kdo?

Po tej delovni akciji smo vse smeti pustili tam, kjer smo jih našli. V opomin tistim, ki so jih tam odvrgli. Če se kdo v tem spozna, ga vljudno naprošamo, da svoje smeti odstrani, v bodoče pa ravna tako, kot civilizirani ljudje.


Marko Kotar

OZVVS Trebnje

Oglejte si tudi