Svetovni dan zdravja smo letos obeležili v vseh
ustanoviteljicah CIK Trebnje. K sodelovanju in oblikovanju programa smo
povabili NIJZ, OE Novo mesto, Center za krepitev zdravja ZD Trebnje in različne
predavatelje. V Trebnjem smo v goste povabili domačinko, dr. Tejo Klančič,
strokovnjakinjo iz področja metabolizma, genetike in prehrane. V polni dvorani
CIK Trebnje nas je navdušila s predavanjem o osnovah delovanja črevesnih
bakterij in njihovih vplivov na naše zdravje. Izvedeli smo, kako
pomembne so vlaknine za zdravje črevesja in zakaj se je potrebno izogniti
visoko procesirani hrani. Sledila je demonstracija kaljenja in vsak udeleženec
je prejel vrečko brokoli semen za lastno pridelavo. Teja je svoje izkušnje
nabirala tako v Sloveniji, kakor tudi v tujini, sodelovala je pri številnih
raziskavah, danes pa svoje znanje predaja naprej prek svojega Instagram in
Facebook profila @znanstvenica.
Glede na dober obisk in pozitivne odzive obiskovalcev, se s predavateljico dogovarjamo, da predavanje s podobno vsebino ponovimo v jesenskem času.
Predavanje je bilo za udeležence brezplačno, saj program Zdrave občine financirajo občine Mirna, Mokronog – Trebelno, Šentrupert in Trebnje.
Tanja Vrčkovnik Kravcar, CIK Trebnje
Foto: Eving Photography