Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Cviček v srcu

Dolenjska ali njeno drugo ime – Cviček. Naša dežela je poznana in prepoznana ravno po tem rubinastem posebnežu, ki je lahkoten, svež in piten. Prav rad nariše nasmeh na obraz. Pa ne samo dolenjcu – tudi štajercu in primorcu. Pa vendar smo pri tem pozabili še na nekaj. Na dejstvo, da Dolenjska nosi velik potencial za pridelavo tudi drugih odličnih vin kot so modra frankinja, zweigelt, gamay. Tudi dolenjsko belo vino se po oceni znajde med odličnimi vini. Prav je, da to zavest obudimo.

K vinu pa je vedno in vedno bo, sodila tudi družba, ki vino naredi še toliko bolj posebnega kot je že sam po sebi. Tudi naše babice in dedki so se radi družili. Mnogokrat so si pripovedovali zgodbe, bajke, kakšno tudi zapeli. Pa saj drugače se niso družili – ni bilo ne telefonov, ne računalnikov. Ob tem pa jih je velikokrat spremljalo tudi vino, ki je srce še toliko bolj razvedrilo, vzdušje pa popestrilo. Vsa ta živahnost pa je bila največkrat objeta med tramove in streho kozolcev. Vsa ta preprostost in umirjenost pa sta danes v zatonu. Ob hitenju, navalu ponudb za počitnice v tuje kraje, ponudb za križarjenja, vabil na `nobl´ festivale, salone, prireditve, ob vsem tem smo pozabili na preprostost, ki nas čaka ob kozarcu vina, salami in smehu pod kozolci.

To idejo bomo obujali 7. maja v Deželi kozolcev v Šentrupertu. Tam kot 18. cvičkova princesa prirejam dobrodelni festival z naslovom `Cviček v srcu´. Program se bo pričel ob 15. uri s kmečkimi igrami, delavnico izdelovanja cvičkovega mila, potekala bo tudi lutkovna predstava za najmlajše in druženje z graščaki. Med 17.00 in 18:30 se bomo posvetili kulturnemu dogajanju kjer se bodo predstavili različni kulturniki. Nato pa sledi druženje ob degustacijah vin, dolenjske kulinarike in ples ob zvokih ansambla Dolensjkih pet.

Celotna prireditev je namenjena deklici s cerebralno paralizo iz občine Trebnje. Njena družina si žal terapij, ki bi jih deklica potrebovala, ne more privoščiti. Zato bomo združili prijetno in preprosto druženje s pomočjo deklici. Stopimo skupaj, imejmo se lepo in hkrati pomagajmo! Skupaj smo močnejši! Vabljeni 7. maja pod kozolce v Šentrupert.

Oglejte si tudi