Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

SKLEPNI DOGODEK PROJEKTA STAR - STREET ART JE POTEKAL V AMSTERDAMU

V Amsterdamu na Nizozemskem je med 25. in 27. majem 2022 potekalo še zadnje mednarodno srečanje partnerjev, ki sodelujejo pri projektu STAR – STreet Art. Projekt sofinancira Evropska komisija v okviru programa Evropa za državljane in povezuje štirinajst partnerjev iz trinajstih držav, med katerimi je tudi Občina Trebnje. Slednjo sta na srečanju v Amsterdamu zastopali Stella Cavalleri, sodelavka CIK Trebnje, in Urška Pavlovič, umetnica ter mladinska delavka, ki je sodelovala pri realizaciji projektnih aktivnosti v Trebnjem.

Pričakovano je srečanje na vsakem koraku zaznamovala ulična umetnost. Udeleženci so si tako ogledali zbirko muralov na prostem v okviru SAMA (Street Art Museum Amsterdam) in  se seznanili s številnimi primeri dobrih praks uporabe umetnosti pri ponovnem oživljanju degradiranih mestnih četrti ter vključevanju marginaliziranih skupin ljudi v širšo družbo. Obiskali so tudi muzej STRAAT (Museum for street art and graffiti), ki ima svoje prostore v nekdanjem skladišču za varjenje ladij in slovi kot največji muzej ulične umetnosti. Impresivna zbirka obsega dela, ki jih je ustvarilo več kot 130 umetnikov iz vsega sveta, pri čemer se mnoga med njimi dotikajo aktualnih družbenih vprašanj.

Osrednji dogodek srečanja je bila mednarodna konferenca, na kateri so udeleženci predstavili rezultate projekta na lokalnih ravneh. Občina Trebnje je v okviru projekta uredila poslikavo talnih iger ob otroškem igrišču nad DSO Trebnje, ki otrokom nudijo dodatne površine za igro. Veseli nas, da so ideje za novo podobo asfaltirane potke prispevali naši najmlajši. Delavnica poslikave talnih iger pa je požela veliko zanimanja in privabila k sodelovanju tako mlajšo kot starejšo generacijo.

Stella Cavalleri,
koordinatorka

 

Oglejte si tudi