Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Občina Trebnje in ZD Trebnje uspešna na javnem razpisu »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnosti«

Občina Trebnje in ZD Trebnje sta v medsebojnem sodelovanju uspešno izvedla prijavo na javni razpis »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnosti«. Tako je Občina Trebnje že prejela sklep o dodelitvi sredstev v višini 172.097,00 EUR za investicijo v zdravstveni dom in ZD Trebnje sklep o dodelitvi sredstev v višini 362.786,44 EUR za nadgradnjo in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in pripadajoči lokalni skupnosti.

Po poročanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je namen projekta krepitev javnozdravstvene vloge zdravstvenih domov, implementacija nadgradenj preventivnih pregledov za otroke in mladostnike, izvajanje preventivnih obravnav za ogrožene otroke in mladostnike ter izvajanje integrirane preventive kroničnih bolezni na primarni ravni zdravstvenega varstva, vključevanje ranljivih oseb v preventivno zdravstveno varstvo ter uvajanje modela skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih.

Ključni del projekta predstavlja vzpostavitev integriranega centra za krepitev zdravja (CKZ) kot samostojne enote v zdravstvenem domu. Centri za krepitev zdravja so ključne organizacijske strukture na primarni ravni zdravstvenega varstva za zagotavljanje izvajanja zdravstvenovzgojnih obravnav ter aktivnosti krepitve zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju pri prebivalcih vseh populacijskih skupin v lokalnih skupnostih.

Z implementacijo nadgradenj preventivnih programov bomo pri ciljnih populacijah prispevali k boljši informiranosti, motiviranosti in posledično vključenosti v preventivne programe ter k dostopnejšim, sprejemljivejšim in ustreznejšim preventivnim obravnavam.

 

Oddelek za splošne zadeve 
Občinska uprava 

 

 

Oglejte si tudi