Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Že 29. Florijanovo na Račjem selu

Podružnična cerkev svetega Florijana na Račjem selu je ena od 32 cerkva v Sloveniji, ki je posvečena sv. Florijanu, zavetniku gasilcev, ki sodi med najbolj čaščene ljudske svetnike.  Sveti Florijan je upodobljen tudi na številnih gasilskih domovih v naši gasilski zvezi in na Slovenskem. Najpogosteje kot rimski častnik s čelado na glavi ter vedrom v roki, s katerim gasi gorečo hišo ali vas.

Pred 30 leti se je takratnemu vodstvu Prostovoljnega gasilskega društva Račje selo porodila ideja  o praznovanju zavetnika gasilcev in svetnika tamkajšnje podružne cerkve. Idejo so že naslednje leto udejanjili, začeli s praznovanjem, ki ga še danes uspešno nadaljujejo. 

V ta namen so se na povabilo organizatorja prvo soboto letošnjega maja popoldan že 29. leto zbrali gasilke in gasilci ter praporščaki iz društev Gasilske zveze Trebnje pri gasilskem domu v Račjem selu. Organizatorji so po ustaljeni navadi pripravili kratek kulturni program. Bojan Kresal, predsednik društva organizatorja, je zbrane nagovoril in se vsem zahvalil za obisk in sodelovanje. Ob tej priložnosti je zbrane pozdravila in nagovorila tudi županja Občine Trebnje Mateja Povhe  in domačinka hkrati, ter vsem gasilkam in gasilcem izrazila zahvalo  za opravljena plemenita dejanja. Prisotne je v imenu Gasilske zveze Trebnje nagovoril njen častni predsednik  Anton Strah,  v imenu Krajevne skupnosti Račje selo pa njen predsednik Aljaž Pucelj ter župnik Jože Pibernik, ki je v kratkem nagovoru tudi povabil vse obiskovalce k sveti maši v cerkvico svetega Florijana.

Po zaključku uvodnega dela praznovanja pri gasilskem domu so se v gasilski povorki, s konjenikoma na čelu, podali proti cerkvici sv. Florijana.

Po maši je sledilo druženje pod šotorom pri gasilskem domu ob hrani in pijači ter bogatem srečelovu, za kar so se potrudili prizadevni domače gasilke in gasilci ter gasilska mladina. Za še boljše razpoloženje pa so poskrbeli člani ansambla Dolenjskih 5. 

V imenu Gasilske zveze Trebnje, hvala organizatorju - PGD Račje selo - za vsa prizadevanja k ohranjanju te lepe gasilske tradicije počastitve zavetnika gasilcev in druženja.

Besedilo in foto: Mojca Femec

                                                                                                 Gasilska zveza Trebnje

                                                                                                   

Oglejte si tudi