Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

REGIJSKI POSVET ČLANIC GASILK LETOS GOSTILI V TREBNJEM

Na svetovni dan Zemlje so se zbrale gasilke iz prostovoljnih gasilskih društev Gasilskih zvez Novo mesto, Šentjernej in Trebnje na regijskem posvetu članic gasilk v Trebnjem.

Regijski posvet članic je potekal po planu Komisije za članice Gasilske regije Dolenjska, gostiteljica pa je bila Komisija za članice Gasilske zveze Trebnje skupaj z gostitelji PGD Trebnje.

Tako se je zbralo 81 udeleženk v soboto popoldan pri gasilskem domu PGD Trebnje, kjer so jih gostiteljice pričakale z dobrodošlico. Po uvodnemu pozdravu predsednice komisije gostiteljice Olge Smolič, sta zbrane  pozdravila podpredsednik in poveljnik gostitelja PGD Trebnje, Matej Mlakar in Gašper Kek, nato predsednica regijske komisije za članice Melito Blatnik, ki je hkrati tudi predsednica komisije članic pri Gasilski zvezi Novo mesto, ter predsednica Sveta članic Gasilske zveze Slovenije, Jasmina Vidmar. Uvodni del posveta pa so obogatile tudi plesna skupina Ajda iz Trebnjega, pod mentorstvom Tanje Korošec.

Udeleženke so se nato razdelile v tri skupine za delavnice po programu posveta. Delavnico pravilnega ogrevanja pred tekmovanjem ali vajami, sta vodili Barbara Jantol in Tjaša Kotar s Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Trebnje. Izkušnje, doživete v intervenciji na Krasu lani, so s kolegicami gasilkami delile udeleženke iz trebanjske gasilske zveze: Jasmina Pečnik (PGD Selo pri Mirni), Nataša Mandelj (PGD Čatež pod Zaplazom) in Alenka Vovko (PGD Dobrnič). Članica Sveta veteranov pri Gasilski zvezi Slovenije za Notranjsko regijo in bivša predsednica Sveta članic gasilk GZS, je v  tretji delavnici predstavila Priročnik za delo z gasilkami ter spregovorila o vlogi in pomenu gasilk v gasilski organizaciji. Ko so vse skupine udeleženk obiskale vse tri delavnice, je sledilo v dvorani PGD Trebnje še zaključno dejanje. Udeleženke sta ob tej priložnosti pozdravila tudi predsednik in poveljnik Gasilske regije Dolenjska, ki sta se prav tako vrnila s Plenuma GZS, Peter Jarc in Martin Lužar.  Martin je hkrati spregovoril tudi o tekmovanjih in usposabljanjih, ter se članicam zahvalil za dosedanje udeležbe na regijskih in državnih tekmovanjih ter za sodelovanje gasilk na lanski intervenciji na Krasu.

Marinka Cempre Turk je spregovorila še o uniformiranosti gasilk, o pravilih nošenja uniforme,  kar je še posebno pomembno, da tudi gasilke zastopamo gasilsko organizacijo urejene.

Tovarišica Jasmina Vidmar, predsednica Sveta članic GZS, je spregovorila o aktualnostih v gasilstvu ter o delu v Svetu članic gasilk GZS. Pohvalila je veliko udeležbo na posvetu in se zahvalila za odlično delo komisij v gasilskih zvezah Dolenjske regije in regijske komisije za članice. Med  drugim je tudi izpostavila največji gasilski dogodek v tem letu, 18. gasilski kongres, ki bo potekal 6. in 7. oktobra 2023 v Žalcu, ki ga bo k zaključku pospremila tudi velika parada slovenskih gasilk in gasilcev.

Predsednice komisij za članice pri posamezni zvezi so podale poročila o delu komisij v GZ Novo mesto, Šentjernej in v Trebnjem: Melita Blatnik, Barbara Bašelj in Olga Smolič.  Melita Blatnik je v kratkem strnila tudi delo regijske komisije za članice v 5-letnem mandatu ter podala plan dela komisije za tekoče leto.

Melita Blatnik in Olga Smolič sta se zahvalili izvajalcem delavnic, nastopajočim, gostiteljem PGD Trebnje ter članicam trebanjske komisije za članice, ki so se potrudile pri organizaciji posveta in poskrbele za dobrote ob dobrodošlici in na zaključku ob malici, ki je sledila in potekala ob zvokih harmonikarja Nikolaja Pana.

besedilo in foto: Mojca Femec

                                                                                                            Komisija za članice GZ Trebnje

Oglejte si tudi