Oceni objavo

REGIJSKI POHOD ČLANIC GASILK GOSTILI V GASILSKI ZVEZI TREBNJE

Na regijskem pohodu članic gasilk iz društev gasilskih zvez Novo mesto, Šentjernej in Trebnje se je na sončno drugo oktobrsko soboto zbralo preko 90 članic gasilk, ki so se odzvale povabilu Komisije za članice Gasilske regije Dolenjska (GRD) in gostiteljici pohoda Komisiji za članice Gasilske zveze Trebnje v Gasilskem poveljstvu občine Mokronog-Trebelno pri gostujočem društvu na Trebelnem s startom in ciljem pohoda.   

Pred začetkom pohoda je predsednica Komisije za članice GZT Olga Smolič k pozdravni besedi povabila:  predsednika društva gostitelja Tomija Kocjana, predsednico Komisije za članice GRD, Melito Blatnik, predsednika GZ Trebnje, Petra Jarca in članico Sveta članic GZS Vesno Kozole iz Posavske regije.  Pozdravom je sledil še nastop Mažoretk Trebelno pod mentorstvom Neli Bedene in vodje Polone Urek, domači gasilci operativci pa so pripravili kratko poučno vajo, maščobni vzbuh, ob komentarju Ferda Švajgerja. Nato so se podali na pot pod vodstvom Lojzeta in Saše Bevc. Prvi postanek je bil pri Čebelarjih Trebelno-Mokronog, kjer so pohodnice pričakali ob čebelnjaku na odlični razgledni točki predsednik in nekateri člani društva. Predsednik Marjan Starič je predstavil delovanje društva, nato pa so sledile pokušine medice in različnih vrst medu. Na mikroskopu je bil možen tudi ogled mikroskopsko male sovražnice čebele.  Pot so nadaljevali do kapelice sv. Rozalije, od tu pa po razgibanem terenu od pašnikov, gozdnih poti do mesta ostankov gradu, kjer je pohodnice pričakal član PGD Mokronog, Tadej Grabnar, geograf in vodič, ki je predstavil še zgodovinsko podobo teh krajev ob ostanku gradu ter vse skupaj začinil s prijetnim humorjem. Nadaljevanje poti je potekalo po cesti proti Trebelnemu, nad katero se nahaja lepo obnovljena cerkvica sv. Mihaela, ob njej pa je v teku obnova rotunde s kostnico.

Po dobrih dveh urah poti so pohodnice sklenile regijski pohod na istem mestu, kot so ga začele. Tu jih je pričakala malica z odličnim golažem domačih gasilcev ter ob živahni glasbi Ljudskih pevcev in godcev Trebelnega ter nato še mlade glasbene skupine Musik mašine. Hkrati so udeleženke lahko nabavile še mlečne izdelke Kmetije Škrjanec ter ajdovo ali koruzno moko krajana Staneta Florjančiča.

Ob mraku sobotnega dne je sledilo le še slovo. Gasilke so odšle z nasmehom na obrazu in željo po ponovnem pohodu ob letu osorej v GZ Šentjernej ali Novo mesto.

                                                                                                           Komisija za članice GZ Trebnje

Oglejte si tudi