Oceni objavo

Tradicionalna spominska svečanost

Na Podšumberku je bila 23. julija tradicionalna spominska svečanost na dan, ko so med topniškim napadom italijanske vojske julija 1943 tamkaj padli trije visoki častniki, poveljniki partizanske vojske, Predrag Jevtić, Ivan Kavčič – Nande in Milovan Šaranović. Vsi so bili kasneje proglašeni za narodne heroje.

Slavnostni govorec je bil član predsedstva ZB za vrednote NOB Slovenije, Milan Gorjanec. Prireditve so se udeležili številni člani ZB s širše Dolenjske, spomin pa je s svojo udeležbo počastila tudi  prva sekretarka na Ambasadi Črne Gore v Sloveniji, ga. Mirelo Tuzović.

V zanimivem kulturnem programu so z recitacijami sodelovali učenci OŠ Veliki Gaber, priložnostni trio glasbenih prijateljev v sestavi Boštjan Štrus, Franci Rakar in Jernej Kralj pa so za ušesa ljubiteljev dobre glasbe zaigrali na električnem klavirju in zapeli več priredb partizanskih pesmi. Na prireditvi so podelili še srebrna priznanja za delo v dejavnosti ZB za vrednote NOB, in sicer Jožetu Ribiču in Antonu Perparju, oba iz Trebnjega, ter učiteljici v OŠ Veliki Gaber Justini Zupančič za dolgoletno in vsestransko sodelovanje ter pomoč borčevski organizaciji.

Brane Praznik

Oglejte si tudi