Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Trebnje
JUTRI
21°C
12°C
SOB.
22°C
10°C
Oceni objavo

KS Štefan pri Trebnjem

Štefan pri Trebnjem je prijetno naselje na koncu Trebnjega proti Ljubljani. Večina hiš se nahaja med železniško progo LjubljanaNovo mesto in cesto TrebnjeVelika Loka, posamezne pa so tudi nad cesto, kar krajanom posledično prinaša dobro cestno in železniško povezavo. V 10 naseljih: Belšinja vas, Benečija, Breza, Gorenja Nemška vas, Grič pri Trebnjem, Kamni Potok, Pluska, Rožni Vrh, Štefan pri Trebnjem in Zidani Most živi okoli 700 prebivalcev, od tega največ v samem Štefanu. Dnevno večina aktivnega prebivalstva migrira na delovna mesta v Trebnje, Novo mesto in proti Ljubljani.

Na obrobju vasi, na bližnjem griču stoji cerkev svetega Štefana, ki so jo prvič omenjali že leta 1526. Ima srednjeveški značaj, ki so ga ohranili v arhitekturi prezbiterija, na zunanjem delu pa so ostanki baročne arhitekturne poslikave. Za vogelnike ladje so bili porabljeni rimski kamni. Glavni oltar je iz leta 1868 in je delo Alojza Koširja. V bližini so bili odkriti tudi ostanki zidov naselbine iz rimskega časa, najverjetneje Praetoriuma Latobicoruma.

KS Štefan že drugi mandat vodi g. Dean Verbič.

Dean je star 51 let, po poklicu inženir elektroenergetike, oče treh otrok, zaposlen na Elektro Ljubljana, kjer opravlja delo inženirja za merjenje električne energije.

Vaši prvi koraki in delo v KS Štefan?

V prvem mandatu sem bil v KS  svetnik, zadnja dva mandata pa predsednik sveta. Funkcijo sem prevzel od g. Toneta Straha, ki mi je v začetku pomagal z nasveti za vodenje KS, za kar sem mu izjemno hvaležen.

KS sestavlja sedem svetnikov. Dean Verbič, predsednik, Anton Kek, podpredsednik, člani sveta KS pa so: Nataša Klančar, Silva Zupančič, Majda Vencelj Šibanc, Kirm Bojan in Janez Strmec. V KS imajo tudi tajnico Mojco Pekolj, kateri je g. Dean Verbič izjemno hvaležen za vso pomoč in nasvete v teh dveh mandatih.

Kaj ste postorili v vašem mandatu?

Od kar vodim KS, smo naredili kar nekaj projektov. Uredili smo dva uvoza v Brezo (projekt pridobljen še pod vodstvom prejšnjega predsednika, g. Antona Straha), izgradnjo križišča pri gostilni Mišič in pločnika od omenjenega križišča do uvoza v Gor. Nemško vas in do železniškega prehoda. Poleg tega smo vzpostavili tudi javno razsvetljavo. Na Kamnem Potoku smo obnovili in istočasno tudi razširili dotrajan most čez Temenico. Poleg omenjenega smo vsako leto preplastili tudi dele cest po vaseh. Na vse projekte, ki so zaključeni ali so v izvedbi, sem ponosen tako jaz kot cel Svet KS.

Kaj imate še v načrtu?

Pridobljeno imamo gradbeno dovoljenje za kanalizacijo v Brezi in Kamnem Potoku. Pri izgradnji se bo istočasno obnovila tudi vodovodna in električna infrastruktura. Začetek gradnje predvidevamo proti koncu leta in naslednje leto. Izdelan imamo projekt za kolesarsko stezo in pločnik od uvoza v Brezo do uvoza na Pluski. Ker je to ob regionalni (državni) cesti, je projekt poslan na DRI (Direkcija RS za infrastrukturo).

Kateri pa so načrti za letos?

Za letošnje leto imamo še kar nekaj planov in upam, da jih realiziramo. Želimo zgraditi oporni zid v Brezi po sanaciji plazu, preplastiti ceste po vaseh so nuja, urediti okolico kolesarnice, ki je ravno sedaj dobro zaživela, in postaviti panoja ob kolesarnici za obvestila in plakate. Po nekajletnem zatišju se ponovno premika na projektu viadukt iz H1 na cesto proti Kamnem Potoku in Velik Loki. Viadukt bo zelo razbremenil cesto skozi našo KS, ker gre dnevno ogromno težkih kamionov do podjetij TPV in TEM Čatež.

Kako pa sodelujete s krajani?

S krajani dobro sodelujemo. Ugodimo prošnjam in pobudam, kolikor je v naši moči. Včasih pride do nesoglasij, ki jih poskušamo rešiti v dobro vseh. Tudi z OU in županom dobro sodelujemo in želimo, da tako tudi ostane.

Kakšno je gospodarstvo v vaši KS?

V KS imamo tudi nekaj podjetij, ki so uspešna tako na domačem kot tujem trgu, kot tudi podjetja, ki se ukvarjajo s krovstvom in tesarstvom, stavbnim kleparstvom in kamionskimi transporti. Imamo tudi dva gostinska lokala in cerkev sv. Štefana, ki je zavetnik konj.

Imate morda svoje prostore?

KS Štefan žal nima svojih lastnih prostorov, ampak imamo »dogovorjen« prostor za izvedbo sestankov. To je bilo do sedaj v gostišču Mišič. Če pa se zgodi, da je gostišče zaprto, pa se dobimo kar pri katerem članu Sveta KS.

Katera društva živijo v vaši KS?

V KS imamo zelo aktivno Turistično športno kulturno društvo – TŠKD, ki ga vodi Miro Šalehar. Vsako leto v sodelovanju z njim pripravimo čistilno akcijo, pohod po obronkih krajevne skupnosti, srečanje ob dnevu žena in materinskem dnevu s kulturnim programom, srečanje starejših krajanov, obdaritev najmlajših za Dedka mraza, veličastno pričakamo prihod kurentov iz Ptuja, udeležimo se tudi Špeharijade v gostilni Mišič (februar) ter imamo že tradicionalno žegnanje konj pri cerkvi na štefanovo, 26. decembra. Za konec leta pa organiziramo silvestrovanje na prostem.    

Imate kakšne želje, sporočilo za krajane?

Želja je, da bi se vaščani še bolj vključevali z idejami in pobudami za posamezne vasi, kaj bi bilo potrebno storiti, kaj popraviti, dodati. Vsaka ideja je dobrodošla in veseli je bomo. Želja je tudi, da bi pridobili sami ali s pomočjo Občine parcelo za izgradnjo igrišča za nogomet in košarko, ker se v KS v zadnjih letih z gradnjo blokov izredno povečuje število prebivalstva.

Svetu KS Štefan, predsedniku in tudi krajanom želimo, da jim uspe realizirati vse zadane naloge in, da bodo smelo stopili v ponovno kandidaturo ter svojo krajevno skupnost popeljali do želenih ciljev.

Mojca Smolič 

Oglejte si tudi