Oceni objavo

Z mojstrsko odigranim programom sta navdušila občinstvo

V Trebnjem je bil Martinov sobotni večer tokrat malo drugačen.  V avli Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje so namreč gostili izjemen glasbeni večer – koncert Žige Branka (violina) in Zoltana Petra (klavir). Obiskovalci so prisluhnili mojstrsko odigranim skladbam T. A. Vitalija, W. A. Mozarta, G. Bizeta, M. Ravela in C. Francka. Oba glasbenika sta s svojim nastopom navdušila občinstvo.

Violinist Žiga Brank je eden vidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. Bil je član številnih orkestrov,  poučevanje in prenašanje znanja, ki ga je pridobil pri najuglednejših profesorjih, pa ostajata njegova osrednja profesionalna pot. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, honorarno sodeluje tudi s Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi mojstrske tečaje in seminarje ter sodeluje v pomembnejših žirijah tako pri nas kot tudi v tujini na uveljavljenih mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2021 vodi katedro za glasbenopedagoške predmete na Akademiji za glasbo. Za seboj ima številne samostojne solistične koncerte doma in v tujini.

Zoltan Peter je pianist in profesor, ki nastopa kot solist, komorni glasbenik in komorni partner mnogih vrhunskih glasbenikov. Nastopal je v Sloveniji in v tujini, posnel je številne skladbe in zgoščenke, poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi redne seminarje in mojstrske tečaje, je tudi avtor številnih strokovnih člankov, treh notnih izdaj in strokovne knjige »Korepeticija – kazen ali ustvarjalnost«. Poučuje na nižji, srednji in akademski stopnji. 

Koncert Žige Branka in Zoltana Petra, ki je bil za obiskovalce brezplačen, je pripravlja trebanjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Dogodek je omogočila Občina Trebnje, zahvala za pomoč pri izvedbi koncerta gre še Glasbeni šoli Trebnje ter Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje. 

Joži Sinur, JSKD OI Trebnje
Foto: JSKD OI Trebnje

Oglejte si tudi