Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Razstava Srbske naivne in marginalne umetnosti v Galeriji likovnih samorastnikov

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje so 1. 12. 2011 odprli razstavo Naivna in marginalna umetnost Srbije, ki je plod sodelovanja trebanjske galerije in Muzeja naivne in marginalne umetnosti iz Jagodine. Na razstavi, ki bo odprta do 19. februarja 2012, je predstavljenih 40 del 31 srbskih ustvarjalcev.

Z razstavo likovnih del predstavnikov različnih srbskih generacij so predstavljena dela tamkajšnjih tovrstnih klasikov in sodobnih avtorjev. Med njimi so svetovno znana imena, kot so Sava Sekulić, Emerik Feješ, Ilija Bosilj Bašičević, Dušan Jevtović, Ferenc Kalmar, Milanka Dinić, Janko Brašić, Florika Puia, Pal Homonai in drugi.

Nekatere med naštetimi ustvarjalci obiskovalci Galerije likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki v svoji zbirki naivne umetnosti hrani nekaj njihovih del, že poznajo, nekatere pa bodo srečali prvič.

Trebanjska galerija in omenjeni jagodinski muzej sta v preteklosti že sodelovala in priredila več razstav v Srbiji in Sloveniji. O pogostih stikih pa priča tudi zastopanost srbskih avtorjev v trebanjski zbirki, kjer je 55 srbskih avtorjev zastopanih s 170 deli.

Dobro sodelovanje ponuja možnost za nadaljnje skupne projekte, ki bodo pripomogli k večji prepoznavnosti trebanjske galerije in z njo naivne umetnosti v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru, so še sporočili iz Trebnjega.

Muzej naivne in marginalne umetnosti v Jagodini so leta 1960 ustanovili kot Galerijo samoukih likovnih umetnikov, od leta 2007 pa nosi današnji naziv. V preteklih desetletjih se je širilo tudi njegovo poslanstvo, ki obsega zbiranje, preučevanje, varovanje, dokumentiranje in populariziranje naivne ter marginalne umetnosti. Njegova mednarodna zbirka, ki priča o umetniškem potencialu tovrstne umetnosti, obsega več kot 2500 del 280 avtorjev.

Razstavo si lahko ogledate od torka do petka od 10:00 do 12:00 in od 14:00 do 18:00, ob sobotah in nedeljah od 14:00 do 18:00 ter po dogovoru.

Oglejte si tudi