Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Policija opozarja motoriste in kolesarje pred začetkom sezone

Policija opozarja motoriste in kolesarje, kako lahko poskrbijo za svojo varnost v prometu
Motoristična sezona bo kmalu v polnem razmahu in bo na ceste privabila veliko število ljubiteljev jeklenih konjičkov. Radi bi vas opozorili na nekatera tveganja, ki so  povezana z vožnjo motornih koles in so lahko ključnega pomena za varno vožnjo. Preden se odpravite na vožnjo z motornim kolesom si obvezno oblecite primerno zaščitno oblačilo s ščitniki, na glavo si nadenite žaščitno čelado ter prižgite luči, zaradi česar boste bolj vidni, saj je motorno kolo ozko in Vas lahko drugi udeleženci hitro spregledajo. Hitrost vožnje motornega kolesa prilagodite svojim sposobnostim, lastnostim in stanju vozišča ter preglednosti. Svojih sposobnosti glede obvladovanja motornega kolesa ob velikih hitrostih ne dokazujte na cestah, ker s tem ogrožate svoje in druga  življenja, saj kot vozniki motornih koles spadate v najbolj ogrožene udeležence v cestnem prometu, kar dokazuje povečano število  prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles.

  

Zaradi lepega vremena bo na cestah tudi veliko število ljubiteljev kolesarjenja. Zaradi tega bi vas radi spomnili na varno udeležbo v cestnem prometu saj le z upoštevanjem le teh boste v večjem delu preprečili morebitne nesreče. Ko ste v cestnem prometu udeleženi kot kolesar uporabljajte za vožnjo kolesarski pas, kolesarsko stezo ali pot, kjer je to omogočeno, manj prometne poti, drugače pa se s kolesom smete  voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Pri vožnji uporabljajte zaščitno čelado, katera vas bo varovala v primeru padca ali nesreče, v kolikor pa se vozite v večernem ali nočnem času pa je obvezna uporaba predpisanih luči in odsevnikov.    

 

Vozniki naj bodo bolj pozorni na kolesarje ter voznike motornih koles, katere je v cestnem prometu težje opaziti zlasti v slabih vremenskih razmerah in večerih, sploh če niso pravilno označeni. 

Oglejte si tudi